Cum sa citim stirile medicale

Ipotetica. Este dimineata. Ati pregatit o cafea si, cat va puneti creierul in ordine pentru a incepe ziua, va uitati pe internet la stirile zilei. Va sta inima-n loc si cafeaua-n gat cand cititi titlul „Cafeaua da cancer”. Stati calmi si, in cuvintele trupei Iris: „sa nu crezi ce-ti spun acum”.

science-news-cycle-memeAdevarul din spatele acestui titlu sta in articolul stiintific care va suna ceva de genul „Posibilitatea acidului trans-cinaminic de a activa protooncogena neurofibromin1 la sobolani modificati genetic”.

Din exemplul nostru ipotetic observati, in primul rand, modificarea termenilor medicali. Titlul din ziarul online va fi mai scurt – pentru ca altfel nu va mai atrage atentia si nu veti mai da click pe el- si va omite cuvinte importante, cum ar fi „posibilitatea” si „sobolani”. Primul cuvant exprima incertitudinea. Sunt putine absolute in medicina si cercetatorii stiu acest lucru. Din acest motiv, foarte multe lucrari contin fraze ca „datele indica faptul ca” sau „este posibil ca” sau „corelatia sugereaza ca” si se termina cu fraza „mai multe cercetari sunt necesare”. Al doilea cuvant este foarte important pentru a vedea stadiul cercetarii stiintifice. In mod evident, o cercetare realizata pe animale de laborator are mai putina valoare fata de un studiu clinic realizat pe oameni. Iar la studiile pe oameni conteaza foarte mult tipul de studiu si numarul de persoane studiate, cu cele mai „sigure” cercetari fiind produsul meta-analizelor, studii statistice de mare amploare care inglobeaza mai multe studii mici pentru a obtine populatii cat mai mari, relevante statistic.

Citeste si  Somnul in weekend iti poate dauna

Nu in ultimul rand, trebuie sa fiti atenti la sursa de finantare a studiului-mama. Daca un studiu asupra componentilor cafelei este finantat de catre industria ceaiului, exista posibilitatea aparitiei partinirilor. Din acest motiv la sfarsitul multor articole serioase veti gasi sectiunea „Bias”, in care se detaliaza posibilele conflicte de interese.

Chiar daca dati peste un titlu din ziar care se leaga de un articol serios, nepartinitor, pe o populatie umana mare care va include si pe dumneavoastra, trebuie mereu sa tineti minte ca fiecare om este unic si exista mereu masuri pe care le puteti lua pentru a evita boala respectiva, de la modficarea stilului de viata si pana la metode de diagnostic precoce.

Pentru mai multe informatii, recomand MedlinePlus sau PubMed.