Ce-ai simti daca te-ai trezi in timpul operatiei

shutterstock_201094796_web_1024Aceasta este o teama foarte raspandita in randul celor care urmeaza sa sufere interventii chirurgicale. In Marea Britanie, se intampla rar – cam un pacient din 19.600 se trezeste in timpul unei operatii. Studiile americane au aratat o rata ceva mai alarmanta – 1 din 1000. In cazul unei anestezii slabe, riscul creste – 1 din 670.

Pacientii care s-au trezit au spus ca au simtit senzatii foarte ciudate, de inec, paralizie, durere, halucinatii, near death experiences. Paralizia a fost considerata cea mai infricosatoare, chiar mai mult decat durerea. Efectele pe termen lung includ stresul post-traumatic si depresia. Exista si vesti bune. Cercetarea a aratat ca cei mai multi oameni s-au trezit inainte sau dupa operatie si ca durata ferestrei constiente ar fi durat 5 minute.

Citeste si  Simetria fundamentala gasita in natura in urma unui experiment

Carol Weihrer a povestit ca era treaza dar paralizata. Auzea medicii in timp ce discutau cum sa faca incizia mai adanca in ochi. Tipa dar nu o auzea nimeni. Nu simtea durere. A incercat sa miste degetele de la picioare sau sa se impinga in masa de operatii, dar nu se putea misca. A crezut ca moare.

Persoanele constiente de acest risc nu au fost deloc stresate cand s-au trezit, stiind ca acest lucru se poate intampla.

[sursa]