Savantii observa injumatatirea radioactiva pentru prima data

iodFolosim radiatiile pentru a trata cancerul, pentru a scana oasele, ucide microbii si pentru a produce electricitate, printre altele, dar nimeni nu a vazut nici un atom care sa o emita, pana acum.

Pentru prima data, oamenii de stiinta au observat atomii unui element chimic radioactiv in timp ce se injumatatea pentru a se transforma in alt element. Fiind capabili acum sa observe procesul, savantii spera sa poata gasi metode mai eficiente si sigure de a trata cancerul.

Chimistii au vazut transformarea in timp ce lucrau la iod-125, un izotop radioactiv al iodului utilizat in mod regulat in terapiile anti-cancer. Echipa a folosit un microscop special care este atat de sensibil incat poate vedea atomii individual. Echipa a observat atomii de iod-125 cum elibereaza un proton transformandu-se apoi in teluriu-125, un izotop ne-radioactiv.

Citeste si  Premiera mondiala: "Lumina lichida" la temperatura camerei

Observarea nu este una usoara pentru ca e nevoie si de 59 de zile ca iod-125 sa se transforme in teluriu-125 si nu se stie ce atom se va injumatati. Intreg procesul este de durata, iar echipa a stat 18 ore pe zi in laborator pentru a surprinde transformarile.

Pentru a porni procesul, iodul-125 a trebuit asezat pe un pat de aur. Pentru asta, iodul-125 a fost amestecat cu o picatura de apa si apoi pus pe un strat foarte subtire de aur. Dupa ce apa s-a evaporat, iodul a fuzionat cu aurul, iar mostra a fost analizata la microscop.

[sursa]