Strat de protectie solara descoperit pe o exo-planeta ridicol de fierbinte

TOP SUNSCREENWASP-33b este o exo-planeta care are de patru ori masa lui Jupiter si care isi orbiteaza steaua de aproape incat temperatura de la suprafata ei este de peste 3000 de grade Celsius. Astronomii care s-au uitat la ea prin Hubble au detectat o stratosfera in jurul planetei. Primul strat contine molecule care absorb lumina vizibila si lumina ultravioleta, protejand planeta.

Pe Terra, stratosfera sta deasupra troposferei, unde are loc vremea. Aceasta se intinde de la sol, unde e mai cald, si pana unde se termina norii ca altitudine, unde e mai rece. Temperatura in stratosfera, pe de alta parte, creste odata cu altitudinea. Aici are loc inversiunea temperaturii, cand ozonul din stratosfera absoarbe radiatia ultravioleta de la soare si o opreste in drumul ei spre suprafata. Radiatia este transformata in caldura care incalzeste stratosfera. Fenomenul poate fi observat si pe Jupiter si Saturn, doar ca acolo hidrocarburile fac asta nu ozonul, dar nici ele nu ar putea supravietui pe exo-planetele descoperite pana acum, iar oamenii de stiinta nu erau siguri daca stratosfera exista in cazul planetelor altele decat Terra.

Citeste si  VIDEO: Ce se intampla cand o pana atinge triiodura de azot

Exo-planeta descoperita acum ar avea un asemenea strat format din oxid de titan. Descoperirea a fost publicata in The Astrophysical Journal.

[sursa]