Ar fi murit cea mai batrana orca din lume

orca granny - bunicuta
Centre for Whale Research

Cea mai batrana orca din lume a disparut, iar cercetatorii cred ca este moarta.

Bunicuta, asa cum era ea alintata de cercetatori, avea varsta estimata de 105 ani, si in ciuda acesteia inca isi mai conducea grupul de balene mult mai tinere acolo unde puteau gasi mancare.

Expertul Ken Balcomb, fondatorul Centrului pentru Studiul Balenelor, infiintat in Statul Washington in 1985, a anuntat vestea pe site-ul ONG-ului in ajunul Anului Nou.

„Am vazut-o ultima oara pe 1 octombrie 2016, in timp ce inota in fruntea grupului prin stramtoarea Haro, spre nord. Poate ca alti pasionati ai observarii balenelor au mai vazut-o de atunci, dar la sfarsitul anului este in mod oficial data disparuta, si cu regret o consideram moarta.”

Southern resident killer whales (SRKW) este o populatie de balene formata din trei grupuri mici, numite J,K si L, cu un total de aproape 80 de indivizi. Aceste balene sunt considerate a fi in pericol de disparitie.

Citeste si  Unde se afla scorpionul românesc?

Desi grupurile sunt studiate de 40 de ani, nimeni nu este sigur nici de adevarata varsta a balenei, nici daca aceasta a avut urmasi.

„Inca mai calatorea 100 de mile (161 km) pe zi. Inca mai conducea grupul” spune Michael Harris, unul dintre directorii Orca Conservacy. ” Nu stiu daca animalele ar fi supravietuit, daca J2 – numele dat de cercetatori Bunicutei – nu ar fi avut grija de ele.

[sursa]