Cele mai detaliate imagini cu Norul molecular din Orion

Observatorul VISTA din Chile a captat cele mai detaliate imagini ale stelelor ce se nasc în Norul molecular din Orion. Orion este una dintre cele mai cunoscute constelații din lume, care găzduiește o masivă ”fabrică de stele”.

Orion
Foto: ESO/VISION survey

Imaginea stelelor tinere ce se formează în această zonă este de obicei blocată de densitatea gazelor și a prafului cosmic din Norul molecular din Orion. Norul găzduiește și Nebuloasa din Orion, unul dintre cele mai fotografiate și observate obiecte cerești, vizibilă uneori și cu ochiul liber, localizată sub cele trei stele din mijlocul constelației.

Detectând lumina în spectrul infraroșu, observatorul VISTA poate să ”vadă” în spațiu obiecte invizibile ochiului uman și altor telescoape optice.

Citeste si  FOTO Telescopul Hubble, imagini spectaculoase: galaxia Andromeda in 1,5 miliarde de pixeli si noii Stalpi ai Creatiei

Imaginile de mai sus sunt parte din proiectul VISION, un proiect al Universității din Viena, Austria, care are ca scop identificarea norilor în care se formează stele, aflați la o distanță de 1.600 de ani-lumină față de Pământ, vizibili din emisfera sudică. Imaginile pot fi explorate într-o aplicație interactivă pe site-ul proiectului.

[sursa]

Anca Stănescu