Finlanda a lansat un experiment economic

finlandaSe pare ca 2.000 de cetateni finlandezi vor incepe anul 2017 intr-un mod interesant. Acestia sunt norocosii beneficiari ai unui salariu de baza garantat pe durata experimentului demarat de guvern ce vizeaza un venit universal de baza (UBI).

UBI este o posibila sursa de venit care ar putea fi disponibila tuturor cetatenilor adulti, indiferent de venit, avere sau statut de angajat. Programul UBI a fost lansat de Kela, institutie federala sociala. Va oferi o suma lunara de 560 euro neimpozabila catre 2.000 de finlandezi selectati aleatoriu.

Singurul criteriu a fost primirea unor beneficii de somaj in paralel. Programul le permite finlandezilor sa nu piarda beneficiile pe masura ce incearca tot felul de joburi neobisnuite.

„Castigurile accidentale nu reduc venitul de baza, asa ca munca si proactivitatea merita efortul” – Marjukka Turunen, Kela

Scopul programului este acela de a scadea costurile guvernamentale aferente programelor de asistenta sociala pentru someri. UBI vine ca o solutie in fata automatizarii joburilor sustinuta de antreprenori din zona tehnologiei precum Elon Musk si Sam Altman.

Citeste si  First Man. Vulturul a aselenizat.

In urma experimentului de 2 ani, guvernul finlandez va avea indeajuns de multe date de la cei 2.000 de participanti si de la grupul de control care numara 173.000 de persoane pentru a intelege eficacitatea programului. Orasul Utrecht din Olanda, Canada si Uganda pregatesc programe similare.

[sursa]