Celule hepatice modificate pentru a produce insulina

shutterstock_144658325_Web_1024O echipa de cercetatori de la Universitatea de Tehnologie din Sidney (UTS) a reusit sa creeze niste celule care pot elibera insulina, ca raspuns direct la nivelul zaharului din sange.

Noile celule, numite “Melligen” sunt derivate din celule hepatice umane, genetic modificate pentru a prelua rolul pancreasului de a produce insulina.

Cum pot prelua niste celule hepatice functii ale pancreasului?
Raspunsul sta chiar la originile acestora: atat celulele hepatice, cat si cele pancreatice, se dezvolta, la fetus, din endoderm.

Citeste si  Secretul Științific pentru Slăbit II

Cercetatorii australieni vor colabora cu compania americana PharmaCyte Biotech pentru producerea primului pancreas bio-artificial.
Compania farmaceutica a reusit deja sa creeze un sistem numit “Cell-In-a-Box”, o capsula de celuloza, de marimea unei gamalii de ac, care incorporeaza celule artificiale in corpul uman.

Cercetatorii au avut o rata de succes de 100% pe cobai, urmand ca, in curand sa fie inceput un studiu clinic. Descoperirea ar putea sa-i scuteasca pe bolnavii de Diabet de tip I de injectiile zilnice.

[sursa]