Celule hepatice modificate pentru a produce insulina

shutterstock_144658325_Web_1024O echipa de cercetatori de la Universitatea de Tehnologie din Sidney (UTS) a reusit sa creeze niste celule care pot elibera insulina, ca raspuns direct la nivelul zaharului din sange.

Noile celule, numite “Melligen” sunt derivate din celule hepatice umane, genetic modificate pentru a prelua rolul pancreasului de a produce insulina.

Cum pot prelua niste celule hepatice functii ale pancreasului?
Raspunsul sta chiar la originile acestora: atat celulele hepatice, cat si cele pancreatice, se dezvolta, la fetus, din endoderm.

Citeste si  Picaturi pentru night-vision

Cercetatorii australieni vor colabora cu compania americana PharmaCyte Biotech pentru producerea primului pancreas bio-artificial.
Compania farmaceutica a reusit deja sa creeze un sistem numit “Cell-In-a-Box”, o capsula de celuloza, de marimea unei gamalii de ac, care incorporeaza celule artificiale in corpul uman.

Cercetatorii au avut o rata de succes de 100% pe cobai, urmand ca, in curand sa fie inceput un studiu clinic. Descoperirea ar putea sa-i scuteasca pe bolnavii de Diabet de tip I de injectiile zilnice.

[sursa]