VIDEO: De ce sunt orasele bune pentru anumite specii

Urban_wildlife_-_squirrelOrasele nu sunt un mediu prielnic pentru multe animale, in special pentru cele care nu au reusit sa se adapteze destul de repede presiunii de a trai alaturi de milioane de oameni. Exista, insa, anumite specii care prospera in lumea noastra moderna, aglomerata si poluata.

Spre exemplu, porumbelul de stanca, care in natura isi costruieste cuibul in crapaturile stancilor. Pentru el blocurile si cladirile inalte, cu multe cotloane ascunse si proximitate fata de potentiale surse de hrana, reprezinta un mediu ideal.

Un alt exemplu ar fi ratonii, mamifere omnivore, care mananca orice, de la resturi menajere pana la gandaci. Abundenta hranei a dus ca densitatea acestora in acelasi teritoriu sa fie de 10 ori mai mare decat in natura. Este vorba despre capacitatea de adaptare a organismelor vii, prin transmitere genetica. Soarecii albi din New York au 30 de gene diferite fata de semenii lor din natura, ca gena responsabila de procesarea toxinelor, sau rezistenta la anumite boli.

Citeste si  VIDEO: Roz nu este o culoare

Pe principiul ca doar cei puternici supravietuiesc, “cele mai adaptate” gene sunt transmise viitoarei generatii. Acelasi lucru este valabil si pentru plante, buruienile urbane din Monpellier, Franta, au reusit in numai 12 ani sa produca seminte mai grele, pentru a spori sansa ca acestea sa cada pe aceeasi crapatura de sol si nu pe trotuarul infertil.

Aceste modificari genetice sunt atat de accelerate incat putem considera ca anumite specii sunt deja impartite in subspecii diferite. Nu tuturor animalelor le e bine in orase, insa pentru multe specii, orasul a jucat un rol crucial in evolutia speciei.