Ceres: foto de la cea mai mica altitudine
Sonda Dawn a NASA a trimis fotografiile facute de la cea mai mica altitudine deasupra planetei pitice Ceres. Imaginile ne arata detalii ale suprafetei fracturate si plina de cratere. Sunt disponibile si doua versiuni 3D ale imaginilor.
Dawn a facut fotografiile in emisfera sudica a lui Ceres pe 10 decembrie de la o altitudine de doar 385 km, cea mai mica pe care a atins-o. Sonda va ramane la aceasta altitudine pe parcursul misiunii sale si pe perioada nedeterminata apoi. Rezolutia imaignilor este de 35 metri/pixel.
Printre elementele de relief putem observa si un lant de cratere intitulat Gerber Catena, localizat la vest de marele crater Urvara. Suprafata fracturata este o dovada care indica existenta in trecut a unor procese care au avut loc si pe Marte, dar la o scara mai mica aici. Nu uitati ca diametrul lui Ceres este de doar 940 km. Multe dintre aceste elmente sunt rezultatele a mai multor impacturi cosmice, dar unele par a fi tectonice.
Inca nu intelegem de ce sunt atat de proeminente, dar au legatura probabil cu structura crustala complexa a lui Ceres” – Paul Schenk, cercetator din cadrul echipei Dawn de la Lunar and Planetary Institute din Huston
Imaginile au fost facute ca parte a unui test al camerei de backup de pe Dawn. Camera principala care este identica a inceput sa faca fotografii la aceasta orbita foarte joasa. Ambele sunt in stare perfecta de functionare. Celelalte instrumentele ale lui Dawn au inceput o perioada de observatii intense in aceasta luna. Spectrometrul de lumina vizibila si cel infrarosu ne vor ajuta sa identificam minerale prin analizarea luminii reflectate in diferite lungimi de unda. Detectorul de raze gamma si neutroni este si el activ. Masurand energiile si cantitatea de raze gama si neutroni, doua componente ale radiatiei nucleare, vom putea determina abundenta anumitor elemente pe Ceres.
La inceputul lunii decembrie, echipa Dawn au ceritificat faptul ca petele luminoase sunt compuse din sare si ca un tip de sulfat de magneziu ar fi prezent. Un alt grup de cercetatori din misiunea Dawn a descoperit ca Ceres gazduieste un tip de argila bogata in amoniac. Pentru ca amoniacul este abundent la limita Sistemului Solar, originea lui Ceres este suspectata a fi in zona planetei Neptun si banuim ca a migrat in interiorul Sistemului ori s-a format intr-un loc spre care acest material a migrat.
[sursa]

Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.