De ce este Luna Plina mai faina iarna?

lunaIarna este cel mai bun anotimp pentru ski si luna plina. Suntem norocosi sa avem ieri datorita inclinatiei axei Terrei. Asta inseamna ca, atunci cand o parte a plenetei este aplecata spre Soare, Soarele sta pe cer mai mult timp, iar afara este cald. Este vara! Desigur, dupa 6 luni, cand acea parte a Terrei este aplecata in directia opusa Soarelui, acesta sta mai jos pe cer si mai putin timp, iar asta duce la o racire. Este iarna. Acest lucru face ca iernile sa fie mai putin luminoase si de aceea este o perioada mai buna pentru observatii astronomice, de unde si luna plina mult mai faina.

Luna este Noua atunci cand se afla intre Soare si Terra si nu reflecta lumina sa, iar asta inseamna ca traiectoriile celor doua corpuri coincid pe cer. Luna este Plina cand Terra se afla intre ea si Soare. In acel moment vedem cum este luminata de acesta. Datorita aceste pozitii, Luna Plina poate fi vazuta numai noaptea, aparand la apus si disparand la rasarit, avand acelasi comportament ca Soarele pe cer, dar in mod opus.

Citeste si  Jupiter este atat de masiv incat este orbitat de Soare

Cand o parte a Terrei este inclinata spre Luna Plina, este, in acelasi timp, inclinata in partea opusa Soarelui, de aceea o Luna Plina in mijlocul verii este precum un Soare pe timp de iarna, aparand pentru cateva ore pe cer si foarte jos la orizont, dar o Luna Plina in timpul iernii se comporta ca Soarele vara. Urca intr-un punct foarte inalt pe cer, petrecand mai mult timp la vedere.