Legaturi neuronale asociate cu inteligenta descoperite pentru prima data

neuroniSi este posibil sa le putem manipula. Pentru prima data, oamenii de stiinta au identificat grupuri de gene in creier care ar putea avea legatura cu inteligenta. Cele doua grupuri, intitulate M1 si M3, sunt retele formate din sute de gene individuale banuite a influenta functiile cognitive precum memoria, atentia, viteza de procesare si ratiunea.

Cercetatorii care au identificat M1 si M3 spun ca aceste grupuri sunt controlate de niste intrerupatoare globale care regleaza cum functioneaza retelele genetice. Daca aceasta ipoteza este corecta iar savantii pot intr-adevar sa gaseasca aceste intrerupatoare, am putea manipula inteligenta genetica pentru a spori capacitatile noastre cognitive.

„Stim ca genetica joaca un rol major in inteligenta dar nu am stiut pana acum ce gene sunt releante. Cercetarea scoate in evidenta acele gene care au un rol in inteligenta.” – Michael Johnson (neurolog la Imperial College London

Cercetatorii au facut descoperirea in timp ce analizau creierele unor pacienti care au trecut prin operatii neurologice pentru tratarea epilepsiei. Au cercetat mii de gene din creier si au combinat descoperirile cu doua seturi de date: informatia genetica de la persoane sanatoase care au facut teste de inteligenta si de la oameni cu probleme neurologice si dizabilitati intelectuale.

Inteligenta este guvernata de grupuri largi de gene care lucreaza impreuna precum o echipa de fotbal compusa din mai multi jucatori ce actioneaza de pe pozitii diferite. Am folosit un computer pentru a identifica gemenele care conlcureaza pentru a influenta abilitatile cognitive pentru a crea amintiri noi sau a lua decizii cruciale in fata unor situatii complexe. Am descoperit ca anumite gene se suprapun cu cele care cauzeaza epilepsia la varsta copilariei sau dizabilitatea intelectuala” – Michael Johnson (neurolog la Imperial College London)

Cercetarea publicata in Nature Neuroscience se afla intr-un stadiu incipient, dar autorii cred ca analizele ar putea avea un impact important si nu doar pentru a intelege cum functioneaza bolile neuronale dar si cum am putea influenta puterea creierului in viitor.

„Speram ca aceste analize ne vor oferi posibilitatea realizarii unor tratamente mai bune pentru bolile neurologice cum ar fi epilepsia. Cercetarea noastra sugereaza ca ar fi posibil sa modificam gradul de inteligenta, dar este doar o ipoteza teoretica in acest moment. Abia am facut primul pas.” – Michael Johnson (neurolog la Imperial College London)

[sursa]