Europa isi pregateste infrastructura feroviara pentru vreme spatiala extrema

infrastructura feroviaraUltima explozie solara suficient de puternica sa afecteze viata pe Terra a avut loc in anul 1859. Din fericire, tehnologia de atunci nu era atat de avansata incat sa fie afectata de perturbarile geomagnetice cauzate de explozie, dar daca ceva similar s-ar intampla astazi, impactul ar fi devastator. Acum guvernele si agentiile spatiale din toata lumea isi iau masuri de precautie.

Printre ele se afla si Joint Research Centre (JRC) al Uniunii Europene. Aceasta crede ca infrastructura feroviara a Europei este prost pregatita pentru vreme spatiala extrema. Daca ar aparea o perturbare de genul celei din 1859, ar putea dobori sistemele de navigatie si control de pe intreg continentul pentru ca multe sunt computerizate si automatizate. Din fericire, Romania nu va avea probleme foarte mari aici…

„Retelele feroviare ar putea fi afectate de vremea spatiala extrema din impactului direct pe care aceasta l-ar putea avea asupra componentelor vitale sistemului, cum ar fi circuitele liniilor sau electronicele si indirect asupra sistemelor adiacente de putere, comunicatii si sistemelor de satliti de navigare globala (GNSS) responsabile de sincronizare si pozitionare” – JRC

Tarile europene nordice, printre care amintim Suedia si Rusia, au simtit impactul vremii spatiale asupra retelelor feroviare, probabil acesta fiind si cel mai bun motiv invocat pentru faptul ca intarzii la serviciu. Acum, JRC doreste protejarea sistemelor prin adaugarea unor redundante.

Citeste si  VIDEO: Eruptia vulcanica din Chile si fulgerele create

Problema consta in prezicerea eruptiilor solare caci acestea sunt imprevizibile. Anul acesta am vazut perturbari ale activitatii solare, iar expertii sunt de parere ca o noua eruptie precum cea din 1859 s-ar putea produce in urmatoarele doua decenii. Acestea sunt eliberari bruste de energie magnetica si in functie de forta lor, pot afecta sistemele de comunicatii.

Sansele ca o asemenea eruptie sa se produca in directia noastra sunt inca mici. E nevoie de o sincronizare fatidica pentru ca noi sa ne aflam in fata „tunului” in momentul producerii.

[sursa]