China a ajuns pe partea „intunecata” a Lunii

De fapt, nu e intunecata ci ascunsa privirii noastre din cauza vitezei sale de rotatie in jurul propriei axe sincronizate cu cea in jurul nostru. Acesta este motivul pentru care Luna ne ofera tot timpul acelasi peisaj al sau.

In fine, China a ajuns pe partea indepartata/ascunsa/”intunecata” a Lunii. iar acest lucru este unul foarte important pentru explorarea spatiala. Numele roverului este Chang’e-4 si a trimis deja fotografii interesante.

Totul a fost, si este in continuare, posibil datorita satelitului Queqiao, ce se afla pe orbita Lunii. Acesta preia mesajele trimise de rover de pe suprafata satelitului si le trimite catre Terra. Altfel, acest lucru ar fi imposibil, caci Luna impiedica orice linie de comunicare radio cu obiecte ce s-ar afla pe cealalta parte a sa.

Roverul ne va trimite informatii pretioase ce tin de geologia Lunii, de istoria sa, de impacturile cosmice pe care le-a indurat si vom intelege, astfel, cum s-au format cele doua corpuri aflate in stransa legatura – Terra si Luna.

Citeste si  Galaxie-fantoma masiva compusa 99.99% din materie intunecata

Sonda a aselenizat la ora 10:26, ora locala a Beijingului, pe 3 ianuarie in craterul Von Karman. Calatoria a inceput pe 8 decembrie, dar proiectul a fost planificat cu multi ani inainte.

Desi pana acum am putut fotografia partea ascunsa a Lunii de pe orbita ei, aceasta este prima aselenizarea in acea zona misterioasa. Sonda Ranger 4 a NASA a ajuns pe suprafata indepartata a Lunii in 1962, dar s-a stricat si nu a trimis nici o informatie.

In 2020, CNSA, agentia spatiala chineza, va lansa Chang’e-5, care va aseleniza si apoi se va intoarce pe Terra.

[sursa]