Ciorile, mai mult decat pasari

Gabi Mann este o fetita de opt ani din Seattle. Avea obiceiul sa scape mancare din mana. A observat ca si ciorile din cartier obisnuiau sa manance ce scapa ea, astfel incat a inceput sa le hraneasca. Mama ei nu s-a suparat and a aflat ca mare parte din pranzul pregatit pentru scoala ajungea sa fie mancat de ciori, bucuroasa ca fetita iubeste animalele. A si inceput sa o ajute. Hranitul ciorilor a devenit un ritual zilnic.

Alipore Zoo, KolkataLa scurt timp dupa ce au inceput sa hraneasca ciorile, au inceput sa primeasca daruri in tavita in care le lasau mancarea. Au primit cam orice ar incapea intr-un cioc, de la un capac de camera pierdut in aceeasi zi de catre mama lui Gabi si pana la pietricele, suruburi, medalioane.

Intr-un studiu publicat in 2004 in revista Science, doi cercetatori de la Universitatea Cambridge arata cum ciorile au o inteligenta comparativa cu a primatelor, folosindu-se de instrumente superioare de gandire, cum ar fi imaginatia, anticiparea si constructia uneltelor. Lectorii de la Universitatea Cornell spun, amuzati, ca ciorile „sunt probabil mai inteligente decat multi studenti”. Studiile arata ca esenta dezvoltarii gandirii este comportamentul social. Ciorile, in general, isi mentin acelasi partener si stau impreuna cu „familia”. John Marzluff, profesor de ornitologie, spune ca, pentru a forma o legatura cu o cioara, tot ce trebuie sa faci este sa ii dai de mancare in mod regulat. Astfel, cioara iti va invata rutina si va prinde incredere in tine. Un alt expert spune ca in cei 26 de ani de cand studiaza ciorile, nu a observat ca ar lasa cadouri. In schimb, sunt capabile sa recunoasca fete si chiar masina pe care o conduci.

Citeste si  Creierul nu poate accepta culoarea aceasta

Alte informatii interesante despre ciori sunt ca: mananca orice, pot numara pana la sase, un stol de ciori este numit poetic „crima” („a murder of crows”), pot crea un cutit, pot aprecia caracterul unui om uitandu-se la expresiile faciale, poti sa te mentii in relatii bune cu ciorile toata viata pentru ca, in afara de faptul ca-si amintesc de tine, le vor „spune” si puilor cat de dragut ai fost cu ele.