Putem tipari 3D un organ?

Princeton EarRaspunsul scurt – nu inca.

Raspunsul lung. Organele sunt sisteme complexe formate din tesuturi diferite, cu celule diferite, care interactioneaza in moduri diferite. Ficatul are celule hepatice, celule sangvine, celule Kupffer (pentru imunitate), alte celule imune specializate, celule stelate care stocheaza vitamina A, celule conjunctive care formeaza ligamentele care-l protejeaza si-l tin in loc, celule care formeaza tuburi prin care se scurge bila. Celelalte organe nu sunt diferite ca nivel de complexitate. Inclusiv osul, care pare simplu la prima vedere, are cel putin cinci tipuri diferite de celule.

Momentan cercetatorii au reusit sa tipareasca modele de organe identice cu organul initial. Aceste modele ajuta, de exemplu, chirurgii care doresc sa realizeze o operatie dificila. Dar de cand imprimanta Regenovo 3D a fost dezvaluita in 2013, sperantele pentru tiparirea organelor au crescut considerabil. Regenovo 3D este o imprimanta speciala care tipareste in loc de material anorganic, celule. Regenovo 3D a reusit sa tipareasca o ureche destul de repede. Momentan, in New York, exista un muzeu care afiseaza o ureche tiparita folosind ADN-ul lui Van Gogh si celulele unui descendent de-ai lui. Trecand peste implicatiile artistice bizare, urechea lui Van Gogh este ultima dintr-o serie de transplanturi realizate care au salvat numeroase fete diforme.

Citeste si  Med2050 #1. Maini bionice

Problema cu organele a fost ca imprimanta poate tipari doar un tip celular odata si ca nu se puteau tipari vase de sange pentru ca se colabau (se strangeau) sub propria greutate. Al doilea obstacol a fost depasit de o echipa de la Universitatea din Florida, care a creat recent artere pe un gel care le tinea integre in timpul tiparirii. Iar Regenovo a reusit in octombrie anul acesta sa tipareasca o subunitate a ficatului, un lobul hepatic. Chiar daca au fost depasite doua mari obstacole, inca ramane problema tuturor acelor celule care nu sunt „hepatice” pure. Una din solutii ar putea fi tiparirea 3D a celulelor stem, discutata in Sound of Science, aici 

Oricum ar fi, progresele sunt avansate, deja, iar sperantele mari.