#Colectiv – This will happen again

colectivIncerc de cateva zile sa verbalizez si nu reusesc. De sambata dimineata parca realitatea isi arata o singura fateta, aceea tragica in care oamenii sufera. Ma aflam la aniversarea unui om drag, atunci cand telefonul a sunat prima data cu un mesaj din partea mamei mele „Petru, suna-ne urgent!!”. Am sunat, crezand ca iar ploua torential pe undeva iar ai mei se sperie ca tot Bucurestiul este sub ape. Un club ardea in Capitala.

Ajuns acasa, am aprins televizorul, dar inca nu realizam proportiile dezastrului. Abia dupa ce m-am dezmeticit putin, am inceput sa fac legaturi intre oameni cunoscuti si clubul Colectiv. Am contactat prieteni pentru a ma asigura ca toata lumea este ok, pana cand, la un moment dat, mi-a aparut pe newsfeed postarea unuia dintre ei: „stie cineva ceva de Mimi?”. Mi-a fugit pamantul de sub picioare. Am intrat pe pagina ei si am vazut ca ultima postare fusese publicata inaintea tragediei si nimic dupa. Dupa scurt timp am aflat ca este internata la Bagdasar in stare grava.

Mimi era o fata atat de buna la suflet… Imaginati-va ca ne-a sustinut pe noi, Lightwave Theatre, inca de la inceput. S-a oferit sa ne deseneze hainele negre de scena, sa ne asigure transportul cu masinuta ei Peugeot 207 (oameni si papusi, bagaje etc) in diferite ocazii, venea la toate spectacolele si era prima care aplauda cu lacrimi in ochi. Nu am intalnit, pana acum, un om cu atatia prieteni. Sunt sute de persoane care o plang. Sute! Aceasta a fost Mimi – un zambet continuu. S-a stins alaturi de familie si prieteni. Va fi imposibil sa o uitam.

Citeste si  Incendiu vechi de 6000 ani

Nu ma dezmeticisem bine ca am aflat apoi de un alt apropiat: Cristi Raducanu, un om extrem de cald. In prezenta lui simti cum emana bunatate, un om extrem de fain care nu poate trece neobservat. Sotia lui, o prietena foarte apropiata, cauta disperata informatii despre el. Din fericire, Cristi e stabil la spitalul Militar cu sanse reale de supravietuire.

Am vazut pentru prima data panica pe Facebook. Informatiile se derulau intr-un ritm ametitor in noaptea aceea. Au existat eroi cunoscuti si necunoscuti. Adrian Despot a fost vazut cum ii ajuta pe altii atunci cand si el avea nevoie de asistenta medicala. Adrian Rugina si Claudiu Petre, care au salvat mai multe persoane pana sa fie rapusi de fumul toxic. Mi-as dori ca toate aceste povesti sa fie centralizate de supravietuitori pentru ca astfel sa ii omagiem.

A fost ingrozitor. Asa ceva nu trebuia sa se intample. Ma bucur sa vad acum localuri care fac ceva pentru a evita asemenea tragedii. Expirat s-a inchis definitiv. Arhitectura locului nu ar fi permis o aducere la standarde. Patronul a ales sa-l inchida. Rockstadt a anuntat renovari ample pentru a inlocui acelasi tip de burete de pe tavanul amplasamentului si pentru a monta un sistem de stingere a incendiului cu sprinklere. Sper ca mai multe cluburi sa faca acesti pasi pentru a evita tragedii viitoare caci nu este o problema de „daca” ci de „cand”.

This will happen again.