23% dintre femeile care utilizeaza pilula contraceptiva, depresive

contraceptie
Image Point Fr/Shutterstock

Femeile care sunt sub tratament contraceptiv pe baza de hormoni au un risc ridicat de depresie si sunt predispuse la tratamente cu anti-depresive.

Riscul este foarte mare pentru adolescenti, au descoperit cercetatorii, mai exact de 80% in cazul fetelor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani.

Milioane de femei din toata lumea utilizeaza contraceptivele hormonale precum pilula contraceptiva, cea cu progesteron, obiecte intrauterine si plasturi contraceptivi.

Un nou studiu de la Universitatea din Copenhaga a gasit dovezi ca hormonii utilizati in aceste tratamente, precum progesteronul, pot avea un efect palpabil asupra dispozitiei utilizatorului.

„Folosirea contraceptiei hormonale, in special in randul adolescentilor, a fost asociata cu administrarea anti-depresivelor si un prim diagnostic al depresiei, sugerand depresia ca efect secundar al acestora” – concluzia cercetatorilor

Legatura dintre depresie si pilula a mai fost facuta ani la rand, dar acesta este cel mai mare studiu de pana acum care aduce si dovezi. Cercetatorii au analizat datele colectate intre anii 2000 si 2013 pentru a analiza diagnosticele femeilor cu varste cuprinse intre 15 si 34 de ani, adica 1.061.997 de cazuri. Au estimat ca 55% dintre participante se afla sub tratament sau l-au incheiat recent. Printre acestea, riscul diagnosticarii cu depresie a crescut cu 20%.

In cazul pilulei, femeile cu varste cuprinse intre 15 si 34 de ani, 23% risca sa primeasca reteta pentru anti-depresve. Cele care utilizeaza contraceptia bazata pe progesteron – 34%.

Marea ingrijorare vizeaza adolescentele, ale caror risc a crescut cu 80%.

Citeste si  Bacterii care-ti controleaza apetitul

Importanta acestui studiu nu sta doar in numarul mare de cazuri analizate. Pentru ca se bazeaza pe dosarele pacientilor, inseamna ca cercetatorii nu se bazeaza pe memoria lor in privinta retetelor primite si folosite.

Alte studii mai vechi nu au trasat o legatura atat de clara intre contraceptivele bazate pe hormoni si depresia. Un studiu din 2010 a fost facuta o legatura neglijabila, iar in cel din 2007 nu a fost descoperita nici una. In studiul din 2011 a aparut chiar o schimbare pozitiva a dispozitiei utilizatorilor.

Deci, despre ce este vorba? Principalul lucru de care trebuie sa tinem cont este ca studiul danez, cel urias, nu stabileste o cauza a aparitiei depresiei. Nu exista dovezi biologice care sa arate ca metoda contraceptiva creste riscul ci ca acesta apare la cei care utilizeaza o forma hormnonala de contraceptie. Ar putea exista anumiti factori care, combinati cu contraceptia, favorizeaza aparitia depresiei.

„Acest studiu ridica semne importante de intrebare despre pilula contraceptiva. Nu demonstreaza ca pilula joaca un rol in instalarea depresiei. Chiar si asa, stim ca hormonii joaca un rol foarte important in comportamentul uman” – Channa Jayasena, endocrinolog de la Imperial College din Londra, cercetator care nu a fost implicat in studiu

Petru Stratulat

[sursa]