Costa Rica este alimentata 100% cu energie verde de 2 luni

costa rica
Tami Freed/Shutterstock

Costa Rica a consumat numai energie verde timp de 76 de zile intre lunile iunie si august 2016, potrivit unui raport, demonstrand ca viata fara combustibili fosili este posibil, cel putin in cazul tarilor mai mici.

Este pentru a doua oara in doi ani cand o tara din America Centrala a functionat mai mult de 2 luni doar cu energie regenerabila. Potrivit Centrului National pentru Controlul Energiei (CENCE) al Costa Ricai, 16 iunie 2016 a fost ultima zi din acest an cand au fost folositi combustibili fosili in reteaua nationala.

De atunci, tara a fost alimentata de un mix de energii hidro, geotermale, eoliene si solare, cea hidro asigurand 80.27% din totalul energiei lunii august. Centralele geotermale au contribuit cu 12.62% in timp ce turbinele eoliene cu 7.1%, iar cele solare cu 0.01%.

Citeste si  Obiectul acesta a fost acoperit cu Vantablack, cea mai neagra vopsea

Succesul acesta este unul impresionant si trebuie sa sarbatorim dovada ca energiile regenerabile le pot inlocui pe cele fosile, dar este important de retinut faptul ca acesta se datoreaza si suprafetei Costa Ricai. Are doar 51.000 km patrati, jumatate din statul american Kentucky, si o populatie de doar 4.9 milioane de locuitori. Principalele ramuri industriale sunt agricultura si turismul, care nu sunt consumatori foarte mari de energie.

Petru Stratulat

[sursa]