Masina timpului – 7 septembrie

Lucruri importante petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

  • David Packard – 1912: inginer electronist si co-fondatorul companiei Hewlett-Packard in 1939, impreuna cu William Hewlett. La 3 martie 1986 a fost inregistrat unul din primele domenii de internet, “HP.com”, la sugestia lui Packard.
  • Michael E. DeBakey – 1908: chirurg cardiolog american de renume mondial. Este cunoscut pentru rolul sau in dezvoltarea spitalului mobil de chirurgie al armatei (Mobile army surgical hospital – MASH). Termenul a devenit cunoscut datorita serialului de televiziune M*A*S*H, a carui actiune se desfasoara in timpul razboiului din Coreea.
  • Belisha_beacon
    Bluffalobrill

    Leslie Hore-Belisha – 1893: politician englez. A avut succes in modernizarea sistemului rutier intre 1934-1937, dupa ce a devenit ministru al transporturilor, intr-un moment in care automobilismul lua amploare. Situatia din Marea Britanie din preajma anului 1934 era una sumbra, fiind inregistrati 7,343 de morti si 231,603 raniti. Hore-Belisha s-a implicat in schimbarea acestei situatii dupa un eveniment rutier ce s-ar fi putut finaliza cu urmari grave. Printre schimbarile aduse codului rutier se numara modificarea limitelor de viteza, introducerea examenului de conducere si a felinarului Belisha, denumit dupa el de catre public. Acest glob luminos de culoarea ambrei semnaliza trecerile de pietoni in Regatul Unit, Irlanda si alte tari influentate istoric de Marea Britanie.

FACTS:

  • 1967 – NASA lanseaza de la Cape Canaveral Biosatellite 2, al doilea satelit artificial, fara pilot, apartinand programului de cercetare biologica Biosatellite. Biosat 2 transporta la bordul sau 13 experimente biologice, continand insecte, oua de broasca, plante si microorganisme. Capsula a fost recuperata inainte de data stabilita din cauza unei furtuni tropicale.
  • 1936 – motivul pentru care tigrul tasmanian a disparut ca specie se presupune a fi boala. Studiile arata ca ultimul specimen cunoscut ar fi murit la gradina zoologica Hobart, in Tasmania. In acelasi timp, se sugereaza ca ar fi fost posibila amanarea extinctiei, daca nu chiar stoparea ei. Aceasta s-ar fi putut realiza prin restabilirea cresterii in captivitate. Pe langa boala, printre alti factori care au dus la disparitia speciei se numara vanatoarea, incurajata de recompensa oferita pentru capturarea animalului, cainii adusi pe continentul australian odata cu sosirea englezilor, ocuparea treptata a habitatului natural de catre oameni.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto] [foto]