Tranzistorii din nanotuburi de carbon mai performanți decât cei din siliciu

tranzistori nanotuburi
Foto: Stephanie Precourt

De decenii încercăm să exploatăm proprietățile unice ale nanotuburilor de carbon – cilindri mici de carbon cu o grosime de un singur atom – pentru a crea produse electronice de înaltă performanță.

Dar o serie de provocări, precum producerea de nanotuburi de puritate mare, au împiedicat dezvoltarea de tranzistori eficienți. În consecință, performanța lor a rămas mult în urma semiconductorilor clasici, din siliciu sau arseniură de galiu.

Dar acum, pentru prima dată, o echipă condusă de Michael Arnold și Padma Gopalan, profesori la catedra de Știință și Inginerie a Materialelor de la Universitatea Wisconsin-Madison, a reușit să dezvolte și să patenteze o tehnologie prin care se pot realiza nanotuburi de carbon cu o puritate de 99.98% și, folosind o tehnologie proprie, au produs tranzistori din aceste nanotuburi de carbon de aproape două ori mai performanți decât  tranzistori clasici de siliciu.

Citeste si  Observarea luminii prin materiale opace

„Această realizare a fost un vis al nanotehnologiei în ultimii 20 de ani”, spune Arnold. „Producerea tranzistorilor din nanotuburi de carbon, mai buni decât tranzistorii de siliciu, este o realizare excepțională. Această descoperire dă un avans hotărâtor exploatării în toate domeniile care folosesc tehnologii electronice semiconductoare.”

Nanotuburile din carbon sunt printre cele mai bune conductoare electrice descoperite vreodată. Extrapolând caracteristicile acestora, circuitele din nanotuburi ar trebui să fie de de cinci ori mai rapide sau să consume de cinci ori mai puțină energie decât circuitele actuale.

Dimensiunea acestor nanotuburi face posibilă schimbarea rapidă a curenților ce-i traversează, ceea ce ar putea duce la creșteri substanțiale în lățimea de bandă a dispozitivelor de comunicații fără fir.

Ștefan Chirilean

[sursa]