Creierul si visul lucid

vis lucidPersoanele care sunt constiente si detin controlul viselor au un lucru important in comun.
Visul lucid este acela in care realizezi ca e doar un vis si ca in vis nu exista limite, putand sa controlezi pe deplin tot ceea ce se intampla si chiar momentul trezirii. Este un fenomen rar intalnit.

Oamenii de stiinta germani cred ca au gasit cheia spre aceasta abilitate. Dupa ce au scanat creierele catorva oameni care au deseori vise lucide, au vazut ca regiunea care se ocupa de introspectie este mai mare decat la oamenii normali. Au ajuns la concluzia ca introspectia in viata de zi cu zi te poate ajuta sa-ti controlezi visele noaptea.

Voluntarii au fost rugati sa completeze un chestionar despre abilitatea lor de a avea vise lucide dupa care au fost impartiti in doua grupuri. Cei cu vise lucide si cei cu foarte putine sau deloc. Echipa a efectuat scanari RMN pentru a le compara creierele. Au descoperit ca participantii cu vise lucide au cortexul prefrontal anterior mai mare, aceea fiind o regiune care controleaza procesele cognitive constiente si care joaca un rol important in introspectie.

Citeste si  Primul drog digital?

O alta descoperire are legatura cu activitatea cortexului prefrontal, care este mai intensa in cazul visatorilor lucizi.

[sursa]