Curs online: Cum să supraviețuiești pe Marte

Marte
Foto: Steve Morton

Pentru că planurile agențiilor spațiale de a trimite o misiune umană pe Marte se dezvoltă într-un ritm accelerat în ultimii ani, oamenii de știință de la Universitatea Monah din Australia au dezvoltat un curs online care ne învață cum să supraviețuim pe Marte.

Coordonat de Tina Overton, chimist în cadrul Universității Monah și Jasmina Lazendic-Galloway, astronom în cadrul aceleiași universități, cursul este gratuit și se desfășoară online pe platforma Futurelearn, câte 3 ore pe săptămână timp de 4 săptămâni.

Participanții vor învăța concepte științifice de bază necesare supraviețurii pe Marte, prin studii de caz și cunoștințe împărtășite de experți în chimie, astronomie, fizică și geologie, ce vor demonstra cum noțiuni de bază ale științei pot fi aplicate în situații din viața de zi cu zi.

Potrivit site-ului cursului, la finalulul celor 4 săptămâni, participanții vor putea să aplice cunoștinte de bază din știință pentru a identifica posibile metode de a produce apă, oxigen și mâncare pe Marte.

Citeste si  NASA doreste sa lanseze un camp magnetic gigantic pentru a face planeta Marte locuibila

Cursul începe pe 24 octombrie 2016 și se adresează oricui vrea deprindă abilități de a se desurca într-un mediu ostil ca planeta Marte. Înscrierile sunt încă deschise.

După înregistrarea pe site, organizatorii recomandă să te împrietenești cu colegii de curs și sa te alături discuțiilor. Printre cei peste 550 de participanți din toată lumea care și-au făcut o scurtă prezentare online, există atât oameni cu pregătire în domeniul științei, cât și oameni care urmăresc ca la finalul cursului să compare fapte din romanul „Marțianul” al lui Andy Weir cu date reale.

Anca Stănescu