Depresia poate altera ADN-ul

mitochodriaDepresia nu te schimba doar mental ci lasa urme si in ADN, spun oamenii de stiinta de la Wellcome Trust Centre for Human Genetics. Descoperirea a fost atat de socanta pentru ei incat au privit-o cu scepticism la inceput si au declarat ca e nevoie de o munca de convingere substantiala pentru a se convinge ca nu a fost o coincidenta.

Au analizat ADN-ul a 11.000 de persoane ce sufereau de depresie si al altora neafectati. Initial, oamenii de stiinta cautau o gena asociata cu riscul de depresie. In schimb,  au corelat aparitia acesteia cu lungimea ADN-ului mitocondrial. Mitocondria este sursa de energie a celulei. Cresterea ADN-ului mitocondrial are implicatii interesante. Mitocondria creeaza energie din ce in ce mai mult pentru celulele afectate de stres, caci organismul cere energie in cantitati mult mai mari si trebuie sa creeze mitocondrie pentru a face fata cererii.

Citeste si  Eroarea medicală - a doua cauză de deces în România

Cercetarile pe soareci au relevat micsorarea telomerilor, care se afla la extremitatile cromozomilor. Acestia protejeaza cromozomii si impiedica pierderea informatiei. In timpul diviziei celulare, telomerii se micsoreaza pana in punctul in care divizia devine imposibila. Eroziunea telomerilor are legatura cu scaderea sperantei de viata, pe scurt.

[sursa]