Poluarea duce la micsorarea creierului

poluareAerul poluat pe care il respiram, zi de zi, ar produce schimbari in creierul uman, ducand la tulburari cognitive.

In cadrul unui studiu, condus de dr. Elissa H. Wilker de la Beth Deaconess Medical Center din Boston, cercetatorii au examinat 943 de adulti, sanatosi, care au locuit in ultimii 60 de ani in regiunea New England din Statele Unite. Oamenii de stiinta au folosit imagistica prin rezonanta magnetica pentru a analiza structura nervoasa a participantilor, comparand rezultatele cu nivelul de poluare din mediul de viata al acestora.

Cercetatorii au descoperit ca o crestere cu 2 micrograme pe metru cub a nivelului de poluare cu particule fine este legata de o scadere cu 0,32% a volumului creierului, echivalenta cu un an de imbatranire, si de o crestere cu 46% a posibilitatii aparitiei „infarctului tacut”, de obicei asimptomatic.

Citeste si  Gamerii au functii cognitive mai bune si mai multa materie cenusie

Acesta este primul stiudiu care examineaza legatura dintre poluare si volumul creierului la adulti. Wilker a notat ca studiul nu dovedeste, inca, o relatie de tip cauza-efect intre poluare si schimbarile creierului. Cercetatorii suspecteaza ca aerul poluat produce inflamatii, despre care deja se stie ca duc la micsorarea creierului.

Studiul a fost publicat in American Heart Association Journal Stroke.

[sursa]