Marea Aral arata ca un tablou abstract

Aral_Sea_node_full_image_2Imaginea luata din satelit marii Aral, lacului Aral, baltii Aral ne descrie distrugerea zonei. A fost o data a patra mare continentala ca dimensiune si a pierdut 90% din apa in ultimii 50 de ani din cauza irigatiilor care au distrus industria pescuitului.

A avut odata 67.300 km patrati si a fost o sursa buna de peste pentru Uniunea Sovietica. In 1960 s-a schimbat totul dupa ce au fost create 20.000 de canale, zeci de baraje si mai mult de 80 de rezervoare pentru a iriga campuri vaste de bumbac si grau.

Pentru a inrautati situatia sistemul a fost imperfect si a avut scurgeri foarte mari. Ca rezultat, milioane de pesti au murit iar localnicii au fost loviti de furtuni mari de nisip ce au purtat in aer chimicale de la proiectele industriale de testare a armelor si fabricare a ingrasamintelor chimice, potrivit ESA.

Citeste si  Celula fotovoltaica din doua straturi

Imaginea din articol este compusa din trei scanari radar. Culorile reprezinta zilele in care au fost realizate. Rosu: 17 oct 2014, Verde: 28 decembrie 2014, Albastru: 14 februarie 2015.

[sursa]