„Diamante” fabricate din poluare

smog freeIn misiunea sa de a curata planeta, compania olandeza de „social design” Studio Roosegaarde, planuieste sa transforme poluarea, formata in mare parte din carbon, in bijuterii. Acestia vor construi in Rotterdam, Olanda, primul Turn „Smog Free”.

La baza ideii a stat faptul ca diamantele sunt formate din carbon, asupra caruia a fost exercitata o presiune foarte mare. Tehnologia din spatele turnului este bazata pe sistemele de purificare ale aerului, din spitale, aplicata la o scara mai larga.

Fiecare accesoriu, inel sau buton, va fi realizat prin purificarea a 992.000 de metri cubi de aer. Smogul este format in proportie de aproximativ 45% din particule de carbon. Un sigur turn, cu o inaltime de 7 m, va fi capabil sa curete in jur de 3,5 milioane de metri cubi de aer, pe zi. Pentru fabricarea bijuteriilor, turnul va consuma 1700 de watti, deocamdata din surse neregenerabile, insa, in viitor, aceasta ar putea fi obtinuta cu ajutorul unor panouri solare.

Citeste si  Inele gigantice in jurul unei exoplanete

poluare in diamanteDaan Roosegaarde, inovatorul din spatele acestui proiect, sustine ca ii este greu sa accepte faptul ca poluarea se iroseste, cand aceasta ar putea prinde alte forme.

Compania a lansat, in iulie, o campanie pe Kickstarter, pentru a strange cei 54.000 $ necesari pentru construirea prototipului, campanie care le permitea sustinatorilor sa cumpere,in avans, cuburi, inele sau butoni, incepand cu 54$ si ajungand pana la 271$. Acestia au reusit sa stranga suma necesara iar prototipul va fi inaugurat in cursul acestei luni, in Rotterdam.

Dupa debutul din Olanda, Studio Roosegaarde planuiesc sa instaleze turnuri si in alte zone poluate ca India, Mexico City sau Beijing.

[sursa]