Din adancuri: Orcile si balenele cu cocoasa se lupta pe viata si pe moarte

orcaPentru prima data, mai multe confruntari sangeroase intre orci si balene cu cocoasa au fost surprinse de camerele video. Biologi marini americani si australieni au urmarit animalele, in largul coastei vestice a Australiei, si au surprins nu mai putin de 22 de atacuri in decurs de o luna, soldate cu moartea a cel puţin 14 balene cu cocoasa – in special pui.

Orcile (cunoscute si sub denumirea de balene ucigase) au reputatia de a ataca balene cu fanoane (subordinul Mysticeti din ordinul Cetacea), un grup din care fac parte, printre altele, balena albastra, balena cu inotatoare si balena cu cocoasa. Orcile au fost surprinse incercând sa atace aproape fiecare specie de balene, inclusiv casaloti, acesta fiind cel mai mare cetaceu cu dinti si, totodata, cel mai mare pradator existent, aflăm de pe HotNews.ro.

Dintre toate tipurile de balene, cele cu cocoasa au cele mai multe cicatrici rezultate din confruntari cu orcile, se constata in studiul biologilor, publicat in revista de specialitate Marine Mammal Science.

Citeste si  Cernobil

Desi pana acum erau cunoscute drept o specie pasiva, studiul biologilor marini a dezvaluit ca balenele cu cocoasa, insotite de regula de pui, au decis sa lupte cu orcile care pot atinge lungimi de 8 metri si o greutate de pâna la 6 tone. Mai surprinzator chiar, balenele cu cocoasa primesc ajutorul unor masculi „insotitori” care incearca sa protejeze pui care nu le apartin. Acestia fie se aseaza intre pui si orci, fie le ataca pe acestea din urma, lovindu-le cu coada si inotatoarele.

Pentru ca oamenii de stiinta implicati in proiect nu au dat inca publicitatii imaginile pe care le-au capturat in largul coastelor Australiei, avem un clip mai vechi, de la BBC, cu un atac similar.

VIDEO: Un atac al orcilor impotriva unui pui de balena gri, in apararea caruia intervin, fara succes, mai multe balene cu cocoasa (2012)

FOTO: Shutterstock

Ella Moroiu