Cadou spațial: Discul de Aur de pe Voyager

Voyager
Foto: Kickstarter

În anul 1977 NASA a lansat două sonde spațiale gemene, Voyager 1 și Voyager 2, cu scopul oficial  de a studia planetele Saturn și Jupiter.  Scopul inițial a fost cu mult depășit, Voyager 1 ajungând în 2012 în spațiul interstelar, iar Voyager 2 urmând-o îndeaproape. Ambele sonde trimit în continuare informații către Pământ, deși oamenii de știință se așteaptă ca peste câțiva ani acestea să își epuizeze sursele de energie.

La bordul celor două sonde, NASA a trimis în spațiu câte un Disc de Aur care ar putea transmite potențialelor civilizații extraterestre povestea planetei noastre. Gândit ca o capsulă a timpului pe planeta Pământ, Discul de Aur poartă peste o sută de imagini, unele de interes științific, indicând Sistemul Solar, ADN-ul sau anatomia umană și altele ilustrând peisaje, animale și oameni surprinși în timpul activităților zilnice. De asemenea, pe disc sunt înregistrate o varietate de sunete naturale din lumea noastră, cum sunt tunetul, păsările, vântul, o selecție de melodii din diferite culturi și perioade ale umanității și formule de salut în 55 de limbi. De selecția acestor sunete și imagini s-a ocupat o echipă de oameni de la NASA, coordonată de Carl Sagan.

Și dacă discurile originale au fost destinate civilizațiilor extraterestre, copii ale acestor discuri ar putea fi destinate și civilizației noastre. Cu acest scop și cu ocazia împlinirii în 2017 a 40 de ani de la lansarea sondelor, David Pescovitz, editor al Boing Boing, Timothy Daly, manager al Amoeba Records și Lawrence Azerrad, designer grafic, au lansat o campanie de strângere de fonduri pe Kickstarter.

Citeste si  Bor detectat pentru prima data pe Marte

Prezentând Discul de Aur ca un cadou al umanității pentru cosmos, care poate să devină acum și un cadou pentru umanitate, proiectul lansat pe 21 septembrie 2016 a strâns în doar două zile 394.826$ de la 3.163 de susținători (valoarea crescând în timpul redactării articolului), depășind astfel suma stabilită ca obiectiv, de 198.000$. Campania mai are încă 27 de zile pentru strângerea de fonduri, proiectul având deja de două ori suma necesară pentru finanțare.

S-ar putea să nu aflăm niciodătă dacă Discul de Aur original va fi livrat unei civilizații extraterestre, dar copii ale acestuia vor fi livrate civilizației umane din aprilie 2017, oriunde pe planetă.

Anca Stănescu