7 miliarde de oameni pe Pământ, 0 pe Marte. Elon Musk vrea să schimbe asta.

Musk
Foto: SpaceX

O dată la ceva timp, omenirea face cunoștință cu o persoană care schimbă definitiv felul în care oamenii își percep limitele pe această planetă și înțelegerea asupra locului pe care îl ocupă în Univers. În zilele noastre, acea persoană este Elon Musk.

Omul din spatele Tesla Motors, Solar City și SpaceX, a fost invitat aseară la cel de al 67-lea Congres Internațional de Astronautică, organizat în Guadalajara, Mexic, unde a prezentat amănunțit planurile SpaceX de a transporta oameni către Marte și în final de a forma o colonie pe Planeta Roșie.

Cu câteva minute înainte de începerea congresului, printr-un anunț postat pe Twitter, SpaceX a dezvăluit primul video în care este prezentată arhitectura și modul în care ar urma să funcționeze Sistemul de Transport Interplanetar (STI), care va conduce primii oameni pe planeta Marte.

Timp de o oră și jumătate, transmisă în direct pe site-ul SpaceX, Elon Musk a prezentat detalii tehnice ale STI, care ar urma să fie lansat cu 42 de motoare Raptor, cel mai puternic sistem de propulsie dezvoltat de SpaceX și testat cu succes recent. Odată ce STI ajunge pe orbita Pământului, propulsorul se va desprinde de naveta spațială și se va întoarce pe Pământ pentru a prelua un recipient cu combustibil pe care îl va transporta înapoi către naveta plasată deja pe orbită. Acest proces se va derula de 3 până la 5 ori, pentru a încărca cu suficient combustibil imensul rezervor din fibră de carbon, care a fost deja construit și testat cu succes de echipa de la SpaceX, pentru a fi prezentat la congres. Apoi, cei 100 de oameni de la bordul navei vor începe călătoria de aproximativ 80 de zile către Marte, care, în viziunea lui Musk, va oferi facilități nemaiîntâlnite până acum la bordul unei nave spațiale pentru amuzamentul pasagerilor, cum ar fi un restaurant sau o sală de cinema.

Nava va ateriza pe Marte folosind un sistem care o va încetini suficient încât impactul să fie unul cât se poate de lin. Tehnicile de aterizare urmează să fie testate în 2018, când SpaceX plănuiește să trimită o navă Dragon 2 fără echipaj uman pe suprafața planetei Marte, urmând ca apoi, la fiecare fereastră de lansare de 26 de luni, SpaceX să trimită câte o navă cu provizii și materiale în așteptarea STI.

Citeste si  Galaxie-fantoma masiva compusa 99.99% din materie intunecata

Pentru a nu face călătoria una cu un singur sens și pentru a nu aglomera suprafața planetei Marte cu epave ale navelor trimise acolo, SpaceX plănuiește să construiască un sistem pe suprafața planetei Marte, care să folosească dioxidul de carbon și gheața din solul Planetei Roșii, pentru a genera metan și oxigen, combustibilul folosit de racheta Raptor. STI ar urma să fie reîncărcat cu suficient combustibil produs pe Marte, astfel încât să se întoarcă înapoi pe Pământ.

Costul pentru transportul unei singure persoane către Marte, folosind tehnologia actuală, ar fi de 10 miliarde de dolari. Fondatorul SpaceX vrea să reducă acest cost până la 200.000 de dolari. Pentru a atinge acest scop, SpaceX trebuie să construiască rachete complet reutilizabile, sisteme de reîncărcare cu combustibil a navelor pe orbita Pământului și sisteme de producere a combustibilului pe Marte.

Un calendar estimativ prezentat în timpul congresului plasează prima călătorie către Marte în următorii 10 ani. Fondurile necesare pentru finalizarea unui astfel de proiect vor proveni din misiunile SpaceX către Stația Spațială Internațională și lansările de sateliți, Musk luând în considerare și o campanie pe Kickstarter și posibilitatea ca, pe măsură ce demonstrează că planul său este realizabil, tot mai multe companii sau agenții guvernamentale se vor alătura proiectului.

La finalul prezentării, Elon Musk a răspuns unei serii de întrebări, printre care o întrebare ce a scos la iveală grija fondatorului SpaceX că, în situația în care s-ar număra și el printre primii oameni care călătoresc spre Marte și lucrurile nu merg tocmai bine, în lipsa lui și a unei succesiuni bine stabilite, investitorii  ar fi mai interesați de profitul companiei decât de scopul ei final de a facilita viața oamenilor pe alte planete.

Potrivit convingerilor lui Elon Musk, călătoria către Marte va deveni o necesitate, pentru că istoria se va bifurca în două direcții – fie rămânem pe Pământ pentru totdeauna și așteptăm acel eveniment inevitabil care va duce la dispariția speciei umane, fie devenim o specie multiplanetară.

Anca Stănescu