Gaurile negre ne pot distruge de la ani-lumina departare

eruptii gammaUniversul este un loc frumos pana cand iti amintesti ca exista foarte multe lucruri care pot pulveriza viata de pe Terra. Un asteroid, decesul Soarelui nostru si chiar o gaura neagra situata la ani-lumina distanta ne-ar putea incheia existenta pe aceasta planeta superba.

Gaurile negre pot emite pulsuri puternice de energie intitulate explozii de raze gamma oricand si nu putem decat sa speram ca nu ne aflam pe directia lor. Razele gamma sunt valuri electromagnetice care transporta energie precum lumina vizibila, dar spre deosebire de lumina, sunt muuuuult mai puternice. Un singur foton de raze gamma este mult mai energizat decat 1 milion de fotoni de lumina vizibila si este capabil sa distruga ADN-ul.

Din fericire, pe terra suntem protejati de razele gamma datorita locului in care ne aflam in Sistemul Solar, dar aici vorbim despre razele gamma obisnuite. Eruptiile gamma, pe de alta parte, sunt mult mai puternice.

Putem intelege eruptiile gamma precum adunarea energiei din fiecare stea dintr-o raza de 100 milioane de ani-lumina. Imagineaza-ti energia venita din sute de galaxii, fiecare cu miliarde de stele, concentrata intr-un laser. Cam asa este o eruptie gamma.

Citeste si  Ecuatiile cuantice sugereaza inexistenta Big Bangului

Exista doua tipuri de eruptii gamma: scurte si lungi. Cele lungi duraza cam 1 minute ar avea sursa in prabusirea unei supernove intr-o gaura neagra. Cele scurte dureaza doar o secunda, iar oamenii de stiinta cred ca apar cand doua stele binare fuzioneaza pentru a forma o gaura neagra.

Ambele scenarii se incheie la fel: cu o gaura neagra inconjurata de un disc magnetizat de gaz ramas de la steaua sau stelele ce se afla(u) acolo pana la formarea ei.

Miscarea de rotatie a gaurii negre agita campul magnetic ce emite jeturi de particule care se deplaseaza cu viteze apropiate de cea a luminii. Gazul creeaza doua jeturi de raze gamma ce erup din gaura neagra precum un laser. Asemenea eruptii sunt la ordinea zilei. NASA detecteaza cam unul pe zi, dar pana acum nu am avut nici unul care sa fi trecut pe langa Terra.

[sursa]