VIDEO: Doua agentii vor incerca o amartizare saptamana viitoare

exomars
ESA

Agentia Spatiala Europeana s-a aliat cu cea ruseasca, Roscosmos, pentru a cobori o sonda pe suprafata planetei Marte miercuri, 19 octombrie. Daca vor reusi, li se vor alatura celor de la NASA in clubul exclusivit al agentiilor care au amartizat. Dupa asolizare, sonda va incepe sa caute semne ale prezentei vietii pe Marte.

Daca amartizarea va fi una de succes, cele doua agentii vor fi plasat o sonda in atmosfera planetei si una pe suprafata ei, oferindu-le oamenilor de stiinta rara oportunitate de a inregistra date atat de la altitudine cat si de la nivelul solului.

Planul suna astfel: pe 16 octombrie, sonda ExoMars se va fragmenta in doua piese – Trace Gas Orbiter (TGO) si sonda Schiaparelli. TGO va orbita planeta, iar sonda va asoliza si are doar trei zile la dispozitie pentru a pregati amartizarea perfecta. Asta implica radarul de la bord care sa masoare altitudinea, incepand cu cea de 7 km, si pornirea instrumentelor la doar 2 metri distanta de suprafata.

Citeste si  Meteorit ciudat descoperit de Curiosity pe Marte

In acest punct, va expulza invelisul compus din scutul termic ce a protejat aparatura, isi va activa senzorii de coborire si isi va deschide parasuta pentru franare. Trei seturi de motoare vor fi activate pentru a reduce semnificativ viteza, evitand, astfel, zdrobirea sondei de planeta. Daca ti se pare dificil, ei bine afla ca numai uploadul intregului program a fost o realizare incredibila. Toata operatiunea va fi una automata. Mission Control nu va avea nici un control asupra coborarii.

Petru Stratulat

[sursa]