Hubble a descoperit o exoplaneta pulverizata de steaua sa

O echipa internationala de astronomi a descoperit o exoplaneta la mare distanta de noi care este deformata de atractia gravitationala a stelei sale.

Astronomii spun ca este un prototip al Jupiterelor-fierbinti si ca aceste planete sunt atat de iradiate incat sunt aproape precum insesi stelele.

Planeta extrem de fierbinte poarta denumirea de WASP-121b si a fost descoperita intr-un sistem solar aflat la 90 de ani-lumina departare in 2015 de telescopul Hubble, dar noile informatii despre planeta ii lasa pe astronomi cu spranceana ridicata.

„Planeta este pulverizata de steaua sa. Vedem, practic, atomii de metal cum parasesc planeta, iar in atmosfera interactioneaza cu campul magnetic. Aceasta este o oportunitate importanta sa putem observa si intelege lucruri foarte interesante din fizica.” – Drake Deming, profesor de astronomie la Universitatea din Maryland si co-autor al unei lucrari despre planeta aceasta bizara, ce a fost publicata in Astronomical Journal

Jupiterele fierbinti reprezinta o clasa speciala a planetelor gazoase gigantice care isi orbiteaza stelele foarte aproape, avand ca rezultat temperaturi extrem de ridicate, dar WASP-121b este un exemplu extrem: 2.500 de grade Celsius.

Citeste si  Anul 2020 in Stiinta

[sursa]