Cercetatorii cred ca pot explica „megastructura extraterestra”

sfera dysonAsteptam de ceva vreme un punct de vedere „cu picioarele pe pamant” la problema „megastructurii extraterestre” ce estompeaza lumina Stelei lui Tabby, una care sa nu includa civilizatii avansate, iar acesta este unul bazat pe observatii ale activitatii stelei respective.

Solutia nu face referire la roiuri de comete sau obiecte interstelare ci sugereaza ca steaua trece printr-o faza de tranzitie interna, lucru care cauzeaza eruptii la suprafata ce blocheaza ocazional emisiile de lumina pe care telescoapele noastre le-ar detecta. Cu alte cuvinte, nu exista obiecte care ajung intre noi si Steaua lui Tabby ci anumite procese de transformare care cauzeaza scaderea luminozitatii ei.

sfera dyson
Foto: SentientDevelopments.com

Daca nu esti la curent cu „megastructura extraterestra”, in octombrie 2015 oamenii de stiinta au descoperit un tipar ciudat in lumina venita de la o stea indepartata. Cand o planeta orbiteaza o stea, luminozitatea stelei scade atunci cand planeta ajunge intre noi si ea, dar KIC 8462852 are un tipar al luminozitatii haotic, scaderile inregistrate fiind si de 22%. Oamenii de stiinta au speculat imediat ca ceva mare, masiv ar orbita steaua. Printre solutiile propuse s-au numarat un roi de comete si, sa nu uitam cea mai out of the box, o megastructura extraterestra ce ar ingloba steaua pentru a-i recolta energia – o sfera Dyson uriasa.

Citeste si  Cum arată cele 7 planete descoperite de NASA în sistemul TRAPPIST-1?

Atat timp cat nu exista alte explicatii mai bune, megastructura extraterestra poate avea logica. A fost ultima solutie ramasa pe masa si singura ce nu putea fi demontata imediat. Toate fenomenele naturale fusesera eliminate.

Studiul a fost publicat in Physical Review Letters.

[sursa]