China sustine ca testeaza deja un EM Drive in spatiu

Tiangong-2Toata lumea s-a entuziasmat luna trecuta cand NASA a publicat prima lucrare verificata despre motorul electromagnetic imposibil, adica despre EM Drive, ce incalca legile fizicii producand propulsie fara carburant.

Verdictul a fost acela ca pare sa functioneze, desi multi fizicieni sunt de parere ca rezultatele testelor sunt viciate. Acum, cercetatorii din China au anuntat ca deja testeaza acest motor controversat pe orbita joasa a Terrei pentru a folosi tehnologia in propulsarea satelitilor cat mai repede posibil.

Foarte important de stiut ca este vorba doar despre o conferinta de presa si un articol intr-un ziar sponsorizat de guvernul chinez. In privinta credibilitatii surselor, China nu este in top 3.

Pana cand vom avea o lucrare verificata de institutii independente, nu putem spune ca intr-adevar China testeaza un EM Drive in spatiu, dar daca e sa credem echipa de la Academia de Tehnologie Spatiala Chineza, informatiile lor corespund cu cele oferite IB Times de catre o sursa anonima. Potrivit sursei, China are un EM Drive la bordul propriei statii spatiale, Tiangong-2.

Ce stim din lucrari mai vechi e ca cercetatorii chinezi au construit cel putin un EM Drive pe care-l studiaza de mai bine de 5 ani, dar nu exista rezultate publicate si nici nu stim daca acestea ar fi pozitive.

Citeste si  Lentile de contact cu zoom

La conferinta de presa, Academia sustine ca motorul produce propulsie similara versiunii construite de NASA.

In cazul in care nu esti la curent, EM Drive-ul este un sistem de propulsie care se foloseste de agitarea microundelor intr-o incinta inchisa. Asta inseamna ca nu e nevoie de combustibil. Inventatorul sau, Roger Shawyer, prezice ca un drum spre Marte propulsat de EM Drive ar dura doar 72 de zile. Teoria suna foarte bine. Problema e ca fizica nu poate explica modul in care ar functiona EM Drive.

Potrivit Legii a 3-a a lui Newton, totul trebuie sa aiba o reactie egala si opusa, asa ca, pentru ca EM Drive sa produca propulsie, ar trebui sa expulzeze ceva intr-o directie pentru a se deplasa in directia opusa, dar nu face asta.

Chiar si asa, mai multe echipe din lume au construit versiuni proprii ale motorului care par sa functioneze.

[sursa]