Extraterestri? Semnal puternic verificat de SETI

sfera dyson
Foto: SentientDevelopments.com

Informatia a aparut ieri, dar am ales sa mai asteptam pentru a vedea daca va fi preluata si de alte publicatii in care avem incredere. Este vorba despre cel mai important semnal radio venit din spatiu dupa „Wow! Signal” din 1977.

Expertul interstelar, Paul Gilster, a facut publica informatia conform careia un semnal puternic a fost detectat de radio astronomii rusi dintr-o regiune din jurul unei stele, HD 164595. Acest semnal a atras atentia a doua observatoare SETI ce au indreptat antenele catre acea regiune. Allen Telescope Array din California a inceput deja sa observe sistemul solar iar Boquete Optical SETI Observatory din Panama a incercat aseara.

Doug Vakoch, Presedinte al METI International (Messaging Extraterrestrial Intelligence), a declarat pentru Universe Today ca Allen Telescope Array a terminat de observat HD 164595 fara a gasi vreo urma de activitate extraterestra tehnologica in unde radio. Primul pas consta in verificarea pe aceeasi frecventa in care a fost detectat semnalul initial dupa care urmeaza alte parti ale spectrului electromagnetic. METI va observa HD 164595 cu ajutorul unor pulsatii scurte laser de la Boquete Optical SETI Observatory din Panama imediat ce va permite vremea.

Semnalul de la HD 164595 a fost detectat pentru prima data pe 15 mai 2015 de radio telescopul RATAN-600 din Zelenchukskaya operat de Academia Ruseasca de Stiinte. Se afla la 95 de ani-lumina distanta de Terra in constelatia Hercule. Semnalul a avut o lungime de unda de 2.7 cm cu o amplitutdine de 750 mJy.

Cercetatorii care au masurat puterea semnalului spun ca ar fi posibil sa fi venit de la un emitator isotropic, ceea ce ar insemna ca a fost trimis de o civilizatie Kardashev Tip 2, adica o civilizatie capabila sa recolteze energia unei intregi stele si sa construiasca o sfera Dyson in jurul ei pentru a o transfera planetei.

Citeste si  Juno intră în “safe mode” chiar lângă Jupiter

Oamenii de stiinta spun ca este posibil sa existe si un fenomen natural la baza acestui semnal, asa cum investigheaza si Steaua lui Tabby (KIC 8462852). SETI explica faptul ca semnalele cu lungime de unda atat de mica, de doar cativa Hertzi, sunt rezultatul unui emitator. „Emitatoarele” naturale cosmice precum pulsarii, quasarii si gazul interstelar turbulent din Calea Lactee nu genereaza semnale radio atat de inguste. Semnalul venit in 2015 este atat de provocator incat cercetatorii de la RATAN-600 monitorizeaza tinta in permanenta.

Update: Un membru al SETI a postat online faptul ca nu au fost impresionati de lucrarea colegilor rusi pentru ca receptoarele lor au analizat in banda larga, asadar nu este nimic in acest semnal care sa-l diferentieze de surse naturale si nici de un satelit care sa fi intrat in raza telescopului. Per total, nu este interesant pentru SETI.

Probabil a fost un semnal interesant pentru faptul ca steaua de unde a venit este una care seamana cu Soarele nostru. Semnalul a calatorit prin spatiu timp de 95 de ani pana sa ajunga la noi, adica a fost trimis sau s-a produs, in 1920.

Expertul interstelar, Paul Glister a declarat ca nu putem fi siguri ca semnalul este de origine extraterestra, dar ca merita studiat.

Petru Stratulat

[sursa]