Cum viseaza persoanele oarbe?

somnChiar daca visele nu sunt complet intelese de catre oamenii de stiinta, orice situatie neobisnuita a individului ce viseaza ridica si mai multe intrebari, de exemplu: cum si ce viseaza persoanele nevazatoare?

Un studiu publicat in Sleep Medicine in 2014  a verificat “constructia senzoriala a viselor” in randul oamenilor orbi.  Neurologii de la Universitatea din Copenhaga au adunat 25 de persoane nevazatoare, 11 care s-au nascut orbi si 14 care si-au pierdut abilitatea de a vedea dupa varsta de un an; alaturi de 25 de persoane care nu prezinta nicio problema de vedere. Pe parcursul a 4 saptamani, au intrebat participantii la acest experiment despre visele lor si i-au rugat sa pastreze un jurnal cu vise bine structurat care continea intrebari despre natura viselor sau daca experimentau cosmaruri.

Studiul a raportat ca persoanele nevazatoare experimentau o varietate mult mai larga de simturi: auzul, mirosul, gustul, atingerea fiind mult mai vivide si puternice. In schimb, oamenii vazatori isi aduceau aminte doar de senzatia vizuala din timpul visului, ignorand celelalte senzatii.

Cei care au orbit pe parcursul vietii si care au avut parte de simtul vazului mai au parte de vise vizuale. Studiul a notat ca multi dintre acesti oameni “au descris un obiect sau o scena asa de detaliat in termeni vizuali incat interlocutorul a inceput sa se indoiasca cu privire la statutul de nevazator al acestor persoane”.

Citeste si  Un pui de somn ar compensa lipsa celui nocturn

Cand a venit vorba de emotiile simtite in timpul visului, nu s-a putut inregistra nicio diferenta notabila intre cele doua categorii de oameni care au luat parte la acest experiment. Ambele parti au simtit emotii pozitive si negative. Insa, s-a observat ca visele rele sunt mai comune in randul persoanelor nevazatoare. In aceste cazuri, oamenii visau cum sunt loviti de masina, se pierd, cad in gauri sau isi pierd cainele-ghid, frici comune pentru oamenii orbi. Cercetatorii au speculat ca aceste cosmaruri actioneaza ca un “burete care absoarbe socul” si sunt perfect normale pentru persoanele care au probleme cu simturile.

Tea Filip

[sursa][sursa][foto]