Galaxie-fantoma masiva compusa 99.99% din materie intunecata

dragonfly 44
Pieter van Dokkum, Roberto Abraham, Gemini, Sloan Digital Sky Survey

Astronomii au descoperit o galaxie apropiata cu masa similara Caii Lactee, dar cu doar 1% din stelele sale. Este atat de intunecata incat a fost trecuta complet cu vederea timp de decenii, iar acum oamenii de stiinta au inteles de ce nu s-a destramat din cauza numarului mic de stele: este compusa 99.99% din materie intunecata.

Materia intunecata compune aproximativ 27% din materia si energia Universului observabil dar, desi ii detectam efectele gravitationale, nu emite nici o forma de lumina sau radiatie observabile de noi.

In ciuda anilor de cercetare, nu avem nici cea mai vaga idee ce este materia intunecata, dar stim ca aceasta este cruciala pentru stabilitatea Universului.

Galaxiile se rotesc la viteze atat de mari incat ar trebui sa se destrame, daca singura forta ce le-ar tine intregi ar fi propria gravitatie. Altceva pare ca le tine laolalta, iar fizicienii cred ca raspunsul are legatura cu materia intunecata.

De fapt, Modelul Standard al Cosmologiei sugereaza ca existat atat de multa materie intunecata in Univers incat pentru 1 gram de materie obisnuita ar exista alte 5 de materie intunecata. Acum, oamenii de stiinta au descoperit o galaxie care este compusa aproape in totalitate din materie intunecata.

Citeste si  Un sistem stelar super-rapid ce contrazice modelele fizicii

Botezata Dragonfly 44, a fost descoperita in 2014 cu ajutorul observatorului WM Keck si al telescopului Gemini North din Manuakea, Hawaii, intr-un cluster de galaxii intitulat Coma, la o distanta de 320 milioane de ani-lumina departare.

Dupa ce oamenii de stiinta au masurat viteza de deplasare a stelelor la 47 de km/secunda, acestia au calculat densitatea galaxiei si au ajuns la concluzia ca este 1 trilion de ori mai densa decat Soarele nostru, mult prea „grea” pentru a-si pastra integritatea doar cu ajutorul gravitatiei. Dupa ce au inteles ca este compusa 99.99% numai din materie intunecata, cercetatorii au concluzionat ca este cea mai intuecata galaxie din Univers. A doua este o alta descoperita anul acesta ce este compusa 99.96% din materie intunecata.

[sursa]

Petru Stratulat