Galaxie vecina proaspat descoperita de Hubble!

Telescopul Spatial Hubble a descoperit o galaxie pitica in vecinatatea noastra cosmica, la o distanta de „doar” 30 de milioane de ani-lumina. Avand in vedere ca Universul observabil are limitele la 93 de miliarde de ani-lumina, putem spune ca aceasta galaxie este extrem de aproape.

Descoperirea a fost una norocoasa. O echipa internationala de astronomi folosea instrumentul Advanced Camera for Surveys al telescopului Hubble pentru a cerceta stelele pitice din clusterul globular NGC 6752, care este parte a galaxiei noastre.

bedin 1

Imaginea surprinsa de Hubble a surprins o aglomerare ciudata de stele. Analiza stralucirii si a temperaturii a indicat ca se afla undeva dincolo de NGC 6752 si ca face parte dintr-o galaxie necunoscuta.

Cercetatorii au concluzionat faptul ca aceasta galaxie, poreclita Bedin 1, este una pitica sferica si cu un diametru de doar 3.000 de ani-lumina. Calea Lactee are un diamentru de 100.000, in comparatie. Astfel de galaxii nu sunt o raritate. Am descoperit 20 care ne orbiteaza galaxia, dar Bedin 1 este speciala in mai multe feluri.

Citeste si  VIDEO: Cea mai mica stea din Univers

De exemplu, se afla la 2 milioane de ani-lumina de cea mai apropiata galaxie mare, alta decat a noastra, ce i-ar putea fi gazda. O alta trasatura interesanta este varsta. Dupa proprietatile stelelor, astronomii au estimat-o la 13 miliarde de ani. Datorita izolarii sale si a faptului ca stelele din aceasta galaxie nu au interactionat cu alte galaxii, Bedin 1 este echivalentul unei fosile a universului timpuriu.

[sursa]