Un „inel Einstein” descoperit la 10 milioane de ani-lumina depărtare

Inelul Einstein a fost prezis de Teoria Relativitatii Generale si este  una dintre cele mai rare si frumoase aparitii cosmice din galaxia noastra. Inelul este creat de doua galaxii indepartate aliniate perfect, chiar daca distanta dintre ele este de milioane de ani-lumina.

Sunt anomalii incredibile ale Universului, iar acum o echipa internationala de astrofizicieni a gasit unul nou la 10 milioane de ani-lumina departare. A fost botezat Inel Einstein Canarias si a fost descoperit  din greseala de doctorandul Margherita Bettinelli de la Universitatea La Laguna din Insulele Canare.

In timp ce analiza o galaxie pitica prin Camera de Energie Intunecata (DECam) de la Observatorul Cerro Tololo din Chile, Bettinelly a observat indiciile unui inel Einstein, iar fenomenul a fost confirmat de o echipa separata de oameni de stiinta.

Citeste si  Terra si Luna, de pe Marte

inel einstein

Un asemenea inel apare cand o galaxie indepartata, intitulata aici Sursa, este vazuta prin „lentila” galaxiei ce se afla intre aceasta si observator.

Galaxia masiva de la mijloc distorsioneaza lumina din cauza fortelor gravitationale din interiorul ei si, pentru ca cele doua galaxii sunt aliniate, apare un efect de halou. Galaxia sursa arata precum un cerc perfect in jurul celeilalte.

[sursa]