Acest supercluster galactic iti va schmba perspectiva asupra Universului

Anul trecut, astronomii au descoperit un supercluster galactic masiv localizat la aproximativ 4 miliarde de ani-lumina departare, si este una dintre cele mai mari structuri din universul cunoscut si, in acelasi timp, cea mai indepartata.

In spatiu, totul tine de perspectiva. Probabil, planeta de pe care citesti articolul asta, in acest caz Terra, iti pare a fi un loc foarte mare, dar este un graunte de nisip la nivelul Sistemului Solar, care este total nesemnificativ, daca-l comparam cu galaxia Calea Lactee. Putem sa comparam mai departe. Galaxiile sunt grupate in grupuri si clustere galactice si, evident, exista si superclusterele, grupuri uriase ce colectioneaza clustere galactice.

Un asemenea loc a fost identificat acum de o echipa din India, botezandu-l dupa un rau antic, Saraswati.

Superclusterul Saraswati, se intinde pe o suprafata de 600 milioane de ani-lumina si contine, estimeaza oamenii de stiinta, masa echivalenta a peste 20 de miliarde de Sori.

Dincolo de dimensiunea si masa incredibile, ceea ce face atat de special superclusterul e ca nu sunt prea multe descoperite, iar asta il face pe Saraswati membru al unui club exclusivist. Un alt aspect ce-l diferentiaza in mod clar de celelalte e faptul ca se afla atat de departe, la 4 miliarde de ani-lumina de noi.

Citeste si  Un nou tip de lumina ce ar putea fi un ingredient al vietii

Astronomii indieni l-au localizat pe Saraswati folosind datele adunate de Sloan Digital Sky Survey si spun ca superclusterul contine cel putin 43 de grupuri galactice si clustere, totalizand undeva la 400 de galaxii (!!!).

Fiind atat de departe, lumina acestui supercluster a calatorit o distanta impresionanta pentru a ajunge la noi, o distanta parcursa in foarte mult timp, astfel incat noi acum vedem cum acesta arata in urma cu 4 miliarde de ani, adica atunci cand Universul avea o varsta de doar 10 miliarde de ani.

[sursa]