VIDEO: O idee foarte proasta

Stim cu totii ca heliul ne subtiaza vocile, dar in ultimii ani a devenit popular un alt gaz, care face opusul, adica iti ingroasa vocea terifiant de mult. Este o substanta ultra-densa denumita hexafluor de sulf. 

Stiinta din spatele sau este foarte cool. Cand un gaz mai usor decat aerul, gen heliul, intra in tractul vocal, nu vibratia corzilor vocale creste ci viteza undelor sonore in gazul mai putin dens. Viteza asta a undelor sonore iti subtiaza vocea.

Hexafluorul de Sodiu are efectul opus. Undele sonore incetinesc, iar vocea ta se ingroasa. Efectul e chiar amuzant.

Pentru ca gazul este atat de dens, de aproape cinci ori mai dens decat aerul, se comporta ca un lichid. Il poti pune intr-un recipient (fara capac) si va sta acolo. Il poti folosi si pentru a stinge incendii, pentru ca impinge oxigenul pentru a-i locul. Procesul este foarte interesant, dar este incredibil de nociv pentru mediu pentru ca hexafluorul de sodiu este cel mai important gaz de sera. Are un potential de incalzire globala mai mare decat dioxidul de carbon cu 22.800 pe o durata de 100 de ani. Cu alte cuvinte, 1kg de hexafluor de sodiu este echivalentul a 22.8 tone de dioxid de carbon.

Citeste si  Experimente controversate, cu aceleasi rezultate infioratoare chiar si dupa 50 de ani

Odata ajuns in atmosfera, va sta acolo pana la 3.200 de ani si este imposibil de adunat, odata ce a fost eliberat.

Este folosit in industria electronica pentru a impiedica descarcarile electrice si, deci, incendiile si, desi este reglementat prin lege, tot ajunge in atmosfera.

Industria a eliberat in 2002 aproximativ 600 de tone de hexafluor de sodiu in atmosfera, echivalentul a 3 milioane de masini conduse timp de un an sau a arderii a 73 de mii de vagoane pline cu carbune.

[sursa]