Momentul zilei influenteaza predispozitia la infectii
Un studiu realizat la Universitatea Cambridge arata ca suntem mai predispusi infectiilor in anumite momente ale zilei. Ceasul nostru intern influenteaza capacitatea virusurilor de a se inmulti si de a se imprastia in celulele organismului.
Ritmul circadian controleaza mai multe aspecte ale functiilor noastre fizice si psihice, de la somn la temperatura corpului si de la sistemul imunitar la procesele hormonale.
Pentru a testa felul in care ritmul circadian influenteaza predispozitia noastra la infectii sau evolutia acestora, cercetatorii de la Wellcome Trust-Medical Research Council Institute of Metabolic Science, Universitatea din Cambridge, au comparat felul in care au evoluat soarecii infectati cu virusul herpetic in diferite momente ale zilei, masurand nivelul virusului si raspandirea. Soarecii au fost tinuti intr-un mediu controlat, in care 12 ore era lumina si 12, intuneric.
Astfel, cercetatorii au descoperit ca virusul in soarecii infectati la inceputul zilei, echivalentul rasaritului, cand aceste animale nocturne intra in faza de odihna, era de zece ori mai puternic decat la cei infectati dupa zece ore de la inceputul zilei, adica atunci cand se pregatesc pentru faza de activitate. Aceleasi rezultate au fost obtinute si la testarea unor culturi de celule, fara legatura cu sistemul imunitar al unui organism.
Dr. Rachel Edgar, principalul autor al studiului subliniaza ca fiecare celula are un ceas biologic, ce-i permite sa masoare timpul si sa anticipeze modificarile zilnice ale mediului. Cand acest ceas a fost afectat, fie ca era vorba despre soareci sau despre culturi de celule, momentul infectari nu mai conteaza. Aceasta ne arata ca persoanele care lucreaza in schimburi sunt mult mai predispuse infectiilor virale si ar trebui sa fie principala tinta a vaccinurilor impotriva gripei.
[sursa]
Mai curioasa decat o pisica, fascinata de magie. Magia stiintei, evident!