Masina Timpului – 19 august

S-AU NASCUT:

  • 1939 – Alan Baker: matematician englez, cunoscut pentru ideile sale in domeniul teoriei numerelor transcendente. Acestea nu sunt numere algebrice, neputand fi „construite” cu rigla si compasul, unul din ele fiind π (pi). A primit Field’s Medal in 1970, la varsta de 31 ani. Aceasta distinctie, impreuna cu premiul Abel, sunt considerate „premiile Nobel pentru matematica”, singura diferenta dintre ele si Nobel fiind varsta castigatorilor: maximum 40 ani.
  • 1906 – Philo Taylor Farnsworth: inventator si pionier al televiziunii. Este cunoscut pentru primul sistem de televiziune in totalitate electronic si functional (televizor).
  • 1935 – Story Musgrave: medic american si fost astronaut, retras de la NASA in 1997. Este singurul astronaut care a zburat cu toate cele 5 nave spatiale.

FACTS:

  • 1839 – guvernul francez a prezentat inventia, oferita „gratuita lumii intregi”, numita dagherotip, dupa artistul si fotograful francez Louis-Jacques-Mande Daguerre. Metoda de functionare a aparatului presupunea fixarea imaginilor pe o placa de cupru argintata, sensibilizata cu vapori de iod si de brom. Aceasta l-a facut pe Daguerre sa ramana in istorie ca unul din parintii fotografiei.
  • 1960Belka („Veverita”) si Strelka („Mica sageata”) sunt 2 caini ce au petrecut o zi in spatiu la bordul lui Korabl-Sputnik 2. Impreuna cu ei au mai zburat un iepure gri, aproximativ 40 soareci, 2 sobolani, muste si cateva plante si ciuperci, toti intorcandu-se cu bine pe Pamant. Acestea au fost primele creaturi de pe Terra care au ajuns in spatiu si s-au intors in viata.
  • U-21960 – pilotul american Francis Gary Powers a fost condamnat de catre rusi pentru spionaj, dupa ce a avionul sau, U-2, a fost detectat deasupra Uniunii Sovietice si doborat. Pilotii din programul U-2 realizau misiuni de spionaj la altitudini de peste 21 km,  avioanele fiind echipate cu camere performante ce puteau fotografia la rezolutii mari, de la limita stratosferei, obiective precum unele tari ostile, inclusiv Uniunea Sovietica. Sentinta lui Powers a fost de 10 ani de detentie, din care 3 in inchisoare si restul intr-un lagar de munca. La 10 februarie 1962, pilotul american a fost subiectul unui schimb de prizonieri, ce a avut loc pe podul Glienicke din Berlin, impreuna cu studentul american Frederic Pryor. Acestia au fost predati americanilor in schimbul colonelului Vilyam Fisher, cunoscut si sub numele de Rudolf Abel, capturat de americani si condamnat pentru spionaj. Aceste intamplari au ramas in istorie drept incidentul U-2.
Citeste si  Masina timpului - 21 septembrie

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [sursa] [foto] [foto] [foto]