InSight ajunge astăzi pe Marte

Încă din 1965, omenirea studiază planeta Marte de pe orbită și de pe suprafața acesteia. Începând din această seară, vor exista premisele pentru a studia și interiorul Planetei Roșii.

Misiunea InSight, ce a fost lansată pe 5 mai 2018, de pe coasta de Vest a Statelor Unite, de la baza aeriană Vandenberg din California, va ajunge astăzi la destinație – planeta Marte. La finalul călătoriei, InSight va fi străbătut 484.773.006 km în 7 luni.

Este pentru prima dată când NASA a lansat o misiune cu scopul de a studia interiorul celei mai asemănătoare planete cu Pământul. Rezultatele vor avansa studiile cu privire la formarea și dezvoltarea planetelor telurice, cum sunt Pământul, Marte, Venus și Mercur.

InSight va amartiza în regiunea vulcanică Elysium Planitia, cea de a doua cea mai mare zonă vulcanică de pe suprafața planetei Marte. InSight se va afla la 600 de km distanță de Curiosity (cât un drum București – Oradea).

Citeste si  Curiosity descoperă noi formațiuni de roci pe Marte

Lander-ul plasat pe suprafața planetei va petrece aproape 2 ani analizând interiorul acesteia cu ajutorul a 3 instrumente științifice pe care le-a purtat la bord.

Pe lângă aceste instrumente, InSight a purtat în drum spre Marte numele a 2 milioane de pasionați de știință, dintre care 8.940 din România.

Dacă vreți să aflați momentul când numele voastre vor ajunge pe Marte, NASA va începe să transmită evenimentul începând cu ora 21:00 (ora României). Găsiți planul pentru diseară aici. Urmăriți și pagina de Facebook Sound of Science.