Laptele și carnea organice sunt chiar mai bune decât cele convenționale?

Carnea si laptele organice sunt mai bune decat cele conventionale?Două meta-analize noi anunță că nivelurile de acizi grași polinesaturați (PUFA) și acizi grași omega-3 (omega-3) sunt cu aproximativ 50% mai mari în carnea și laptele „organice”. Ce înseamnă asta, de fapt?

Ce sunt PUFA și Omega-3?

PUFA sunt grăsimile „bune”. Se găsesc în cantități mari în alune, semințe, alge, pește, verzături. Ele ajută la scăderea colesterolului „rău”, iar consumul lor protejează împotriva variilor boli, mai ales cele cardio-vasculare. Printre multele subtipuri de PUFA sunt și omega-3. Cu toate că dovezile științifice sunt controversate, există dovezi care indică un potențial efect benefic al consumului de omega-3 pentru boli din spectrul cardio-vascular și neurologic.

Ce înseamnă carne și lapte „organice”?

Organic înseamnă produse/animale realizate fără ajutorul pesticidelor, hormonilor de creștere, antibioticelor, produse într-un mod cât mai natural. Preopinenții creșterii organice dau varii motive, de la impactul redus asupra mediului și până la beneficiile consumului produsului final organic comparativ cu cel convențional.

Vis-a-vis de impactul asupra mediului, există numeroase analize (ca aceasta) care demonstrează că impactul este, de fapt, mai mic, la animalele crescute convențional. Dar astăzi discutăm despre două noi meta-analize care spun că laptele și carnea organice sunt mai sănătoase.

Ce spun analizele?

Cele două meta-analize, conduse de Universitatea Newcastle, au cercetat 196 de studii despre lapte și 67 de studii despre carne. Articolele din media anunță „50% mai mult omega-3 și PUFA” în carnea și laptele organice, dar o privire mai atentă la comunicatul de presă ne oferă o cu totul altă imagine.

„De exemplu, jumătate de litru de lapte integral organic oferă aproximativ 16% din doza recomandată zilnică de omega-3, comparativ cu 11% a laptelui convențional.”

Altfel spus, oricum ați lua-o, nu veți ajunge la doza recomandată zilnică de omega-3 bând lapte.

Citeste si  Topirea permafrostului ar fi cauzat poluarea cu motorina din Rusia

Iar cifrele sunt și mai jalnice pentru carne. Carnea este plină de grăsimi saturate („rele”). Orice fel de carne roșie ați consuma, profilul lipidic va fi înspre „rău”. Dacă cu adevărat doriți să treceți pe PUFA, consumați pește.

Problema cu meta-analizele

Meta-analizele sunt foarte bune pentru că ne permit să analizăm multe studii mici și să le combinăm într-un studiu mare, mai puternic din punct de vedere statistic.

Problema apare atunci când cercetătorii trebuie să decidă ce studii să includă și să excludă. Aici intervin prejudecățile (bias). În acest caz, împinși de necesitatea unei analize mari, au inclus mai multe studii pe mai multe tipuri de carne. Mai mult, din cele 63 de studii pe carne, 21 nu erau controlate. Chiar și ei raportează o mare heterogenitate între studii ceea ce generează foarte mult „haos” în concluziile statistice.

Concluziile

  1. Diferențele observate de fapt nu sunt între organic și convențional, ci între animale hrănite cu iarbă versus furaje. Organic, așa cum am stabilit, înseamnă mult mai mult.
  2. În termeni practici, diferențele sunt foarte mici pentru că nici laptele și nici carnea nu sunt surse primare pentru PUFA și omega-3 – vezi nuci, semințe etc.
  3. Aceste meta-analize sunt foarte heterogene deci rezultatele sunt îndoielnice.
  4. Nu știm dacă „organic” e mai bine. Momentan, e doar mai scump.