Laser anti-țânțari

tantarPrivim gazele si gandacii, de regula, ca fiind inofensive fara sa fim constienti de bolile pe care acestia le poarta. Oamenii de stiinta au inventat o metoda pentru a ne proteja de ele: laser, frate!

Inventia poarta numele de Photonic Fence, iar creatorii ei au demonstrat ca aceasta poate identifica, urmari si ucide insectele zburatoare in timp real. Seamana cu un sistem laser din filmele SF. Acesta isi face treaba fara a ne dauna in nici un fel. A fost creata initial ca o arma impotriva tantarilor purtatori de malarie, dar poate fi folosita acum pentru a controla o gama larga de insecte in vederea protejarii culturilor agricole, de exemplu.

schema laser tantariEste foarte interesant cum isi identifica tinta: masoara frecventa bataii aripilor, dimensiunea, forma insectei si comportamentul in zbor. Un software avansat recunoaste specia si apoi o scoate din joc printr-o raza laser numai dupa ce este sigur ca nu va exista nici o victima colaterala. Toata analiza, de la detectarea intrusului si pana la eliminare, dureaza doar 100 milisecunde.

Citeste si  VIDEO: Știința epilării cu laser

Chiar daca nu ar activa laserul, Photonic Fence le poate oferi fermierilor o statistica in privinta insectelor daunatoare care le pun in pericol culturile.

[sursa]