Cel mai bun candidat pentru materia întunecată

gaura neagraMateria intunecata constituie aproximativ 26% din intreg Universul cunoscut, dar nimeni nu stie ce este, din ce este compusa sau cum sa o detecteze. Precum materia normala pe care o putem vedea in stele, oameni, mucus si orice altceva in Cosmos, materia intunecata exercita o forta gravitationala. E ca si cum Universul este bantuit de cea mai perseverenta fantoma: ii simtim prezenta, dar nu avem tehnologia necesara observarii ei.

Un astrofizician de la NASA spune ca poate explica de ce modelele noastre din prezent ale Universului necesita ceva precum materia intunecata: aceasta ar fi constituita din gaurile negre masive care au aparut la o fractiune de secunda dupa nasterea Universului.

Existenta acestor gauri negre primordiale ar fi distorsionat distribuirea masei Universului timpuriu, ceva ce incercam sa explicam prin existenta particulelor cu masa mare, precum Weakly Interacting Massive Particles (WIMPs) si axionilor de decenii. Toate experimentele au esuat in a dovedi ca aceste particule exista cu adevarat.

Gaurile negre, asadar, sunt principalul candidat pentru materia intunecata, in special dupa detectarea undelor gravitationale, care a avut loc pe 14 septembrie 2015, cand am aflat, astfel, si care este masa lor. In cazul acela, masa este situata intre 29 si 36 mase solare. Culmea, masele acestea coincid cu cele ale unor gauri masive primordiale, ceea ce ne sugereaza ca LIGO, observatorul care a detectat undele gravitationale, a inregistrat coliziunea unor gauri negre primordiale!

Citeste si  Aterizarea capsulei Soyuz cu astronauții Expediției 48-49 la bord

Conform acestui om de stiinta, Alexander Kashlinsky, Universul a fost atat de fierbinte in primii 500 de milioane de ani incat materia nu s-a putut coagula in stele. Materia intunecata nu pare sa reactioneze la temperaturi inalte, ceea ce inseamna ca s-ar fi putut coagula in minihalouri. Forta gravitationala a acestora ar fi determinat materia normala sa se aglomereze.

[sursa]