Cum vor arăta locuințele pe Marte?

Marte
Foto: NASA/Clouds AO/SEArch

Pe lângă transportul astronauților către Marte, una dintre problemele ce trebuie rezolvate înaintea sosirii primei colonii ce se va stabili acolo, este construirea unor locuințe potrivite mediului de pe Planeta Roșie. Soluția găsită de NASA, publicată recent pe site-ul agenției, este un habitat acoperit de gheață.

Cercetătorii de la Centrul de Cercetare Langley al NASA din Hampton, Virginia, vor să creeze un habitat gonflabil acoperit cu gheață pentru a-i proteja pe astronauții care vor munci și trăi în interiorul lui de temperaturile extreme și de radiațiile puternice de pe Marte.

Habitatul din poza de mai sus ar urma sa fie transportat spre Marte, umflat automat odată ajuns la destinație și umplut cu apă extrasă din solul Planetei Roșii înaintea sosirii echipajului de astronauți.

Citeste si  Curiosity are acum propria curiozitate

Unul dintre cele mai mari riscuri pe care astronauții și le vor asuma pe Marte este expunerea la radiații cosmice. Stratul de apă înghețată de pe suprafața habitatului, bogat în hidrogen, ar funcționa ca un scut împotriva acestor radiații și ar permite totodată luminii naturale să pătrundă în interior.

Deocamdată, acest concept este unul dintre cele mai bune proiecte de habitate sustenabile pe planeta Marte.

Anca Stănescu