Lumina Cherenkov fotografiata in ochii pacientilor

Timp de decenii, pacientii care au trecut prin radioterapii cu scopul de a combate cancerul au raportat flashuri luminoase atunci cand inchideau ochii.

Cei mai multi au raportat o raza albastra de lumina sau un o lumina ca de neon acompaniata uneori de un miros „alb”, atunci cand le-a fost livrata doza de radiatii. Au aparut tot felul de teorii de-a lungul timpului care sa explice fenomenul, printre care si posibilitatea ca pigmentii retinali sa reactioneze in ochii pacientilor in timpul terapiei sau ca lumina Cherenkov, sau radiatia Cherenkov, sa se produca direct in interiorul ochiului.

Acum, oamenii de stiinta au surprins aceasta lumina ciudata pentru prima data, si au si o fotografie drept dovada a faptului ca vorbim despre „lumina Cherenkov”.

Lumina Cherenkov este radiatie electromagnetica emisa cand o particula incarcata trece prin materie la o viteza mai mare decat cea a luminii posibile in acel mediu. Se produce un fel de „boom sonic”, fenomen intalnit atunci cand un avion depaseste bariera sunetului in zbor. Ca sa fim foarte clari: nimic nu trece de viteza luminii, asa cum ea se deplaseaza in vid, ci de cea a luminii posibile intr-un mediu precum apa.

Citeste si  Teoria Intregului, din ce in ce mai aproape

Iata un video care ne arata cum este produsa lumina albastra, cand un reactor nuclear este plasat sub apa. Scos din apa, reactorul nu produce acest efect vizual.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IFLScience (@iflscience)

Gasirea luminii Cherenkov in ochiul uman nu a fost treaba usoara. O echipa de cercetatori de la Darmouth’s and Darmouth-Hitchcock’s Norris Cotton Cancer Center, care a publicat cercetarea in International Journal of Radiation Oncology, a folosit tehnologia CDose pentru a detecta emisiile de lumina venite de la sisteme biologice.

Echipa spera ca, prin monitorizarea emisiilor de lumina venite din ochii pacientilor, sa poata masura cu exactitate daca doza de radiatii ajunge la tinta.

[sursa: Doctors Capture Cherenkov Light Being Generated Inside Patient’s Eyeball For The First Time | IFLScience]